Ponedjeljak, 27 Veljača 2017 21:29

U Stankovićima uhićen Krnje - suđenje i izvršenje kazne sutra u 16:30 na velikom mulu u Orebiću!

Napisao 
Krnje lani - u očekivanju pravedne kazne! Krnje lani - u očekivanju pravedne kazne! Foto: Boris Poluta | Galerija: FotoOrebić i Boris Poluta

Jutros je nakon višesatne potrage stankovićkih tajnih službi uz pomoć brojnih potražnih mačaka (svako selo prema mogućnostima) na padinama Vižanjice uhićen osumnjičenik za veleizdaju slobodne karnevalske države Stankovići!

Na ispitivanju u prostorijama POSKOK-a nesrtini Karneval je propjevao i priznao niz nedjela kojima je naštetio svekolikom pučanstvu Stankovića, susjednog i prijateljskog Orebića i svih mjesta općine.

Neformalna i nikad priznata, ali uvijek slobodna Karnevalska država Stankovići poziva svekoliki maškarani puk da pomogne u osiguranju dobre zabave u motoriziranoj povorci kojom će Krnje biti prepraćen na veliko mulo u Orebiću gdje će čuti za što ga terete, te, u duhu standarda neovisnog pravosuđa, biti pravedno i nepristrano suđen i osuđen na tradicionalnu kaznu spaljivanjem. 

Povorka kreće s Njive, pred crkvicom stankovićkog patrona sv. Ante, sutra, 27. veljače oko 16 sati. Dolazak na mulo očekujemo malo iza 16:30 - kako Krnje ne bi pobjegao trajektom. 

Dragi žitelji Orebića i okolnih mjesta, dođite veseli i maškarani sutra u Stankoviće ili na orebićko mulo. Priključite se i ove godine višestoljetnoj tradiciji, pa ispratimo zajedno našega Karnevala i pokladne dane uz smijeh, pjesmu i veselje. Krnju tradicionalno izrađuju stankovićke obitelji Tolj i Mihaljević uz pomoć suseljana, a u ispraćaju, suđenju i egzekuciji sudjeluju i mlade snage Udruge mladih Orebić, te brojne maškare od pelješke župe do Lovišta.

Zamiljivo se osvrnuti i na tradiciju. Donosimo ulomak iz satire koja govori o incidentu  u kojem su Stankovićani karnevala kriomice donijeli Orebćanima u Getu, što je tada smatrano provokacijom i porugom, a naglašeno je i podrugljivom satirom koju su pričvrstili na lutku. Pjesmu je 1800.g.  pomorski kapetan Antun Stipanov Fisković zapisao ili možda i spjevao, a u svom znanstvenom radu fonetički je transliterirao Cvito Fisković:

'Ah ne mogu trpit veće
neg vam kažem ove smeće
što na'se je dogodilo.
Na poklade ovo je bilo
Stankovića tu iz sela,
posrid Geta kod kaštela,
donesoše karnevala,
a i u vrime kad se bala.
I pođioše poljem s miron
da se stavi nije niko,
nego jutro kad osviće
nađioše ga di je viće'. ....

Izvorni znanstveni članak, autor Cvito Fisković, Čakavska rič. Polugodišnjak za proučavanje čakavske riči, Vol. XI No. 1-2, 1983. Cjelovit članak možete preuzeti na Portalu znanstvenih časopisa RH 'Hrčak' - a u njemu u cjelost možete pročitati spomenutu, ali i druge pokladne pjesme našeg kraja.

Kako je, u veselju, stradao lanjski Krnje - pogledajte u galeriji uz članak:

 

 

Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 27 Veljača 2017 22:40

Galerija slika

Galerija sadrži još slika - klikni za prikaz svih slika na servisu Flickr

Prijava korisnika

Unesite korisničko ime i lozinku