Do subote otvorena izložba Tisje Kljaković Braić u Anuncijati

Foto: Dea Botica

U organizaciji Matica hrvatska Orebić, u nedjelju 13.08. otvorena je peta izložba u okviru Dana kulture Orebić 2017. pod nazivom ”Četiri godišnja doba”, splitske umjetnice Tisje Kljaković-Braić. Svi posjetitelji moći će razgledati izložbu do subote 19.08. , u periodu od 20h do 23h.

Program Dani kulture Orebić u organizaciji Matice hrvatske Orebić ostvaruje se uz financijsku potporu Turističke zajednice Općine Orebić i Općine Orebić.

Zamišljam kako se na moru sunčaju obrisi sjena koje smo ostavili na istom mjestu. Odjevni predmeti potonuli na dno, obrisi ostali, a mi nastavili bivati unatoč valovima. Da li je voda preslana za gutanje? Da li su ribe ponekad žedne? Postavljamo previše pitanja dok nam glave izviruju iznad površine. Ima nešto u tome kada vas zamole da osluškujete školjku: ”Tamo gdje završava djetinjstvo – počinje poezija”. Sve naljepše priče ostavljam nedovršenima, a one, pretapaju se u pjesmu, val, pjenu, prljaju pjeskom, a potom, zatiru o neka tuđa stopala, nošena da plešu za prostor.

Slike umjetnice Tisje Kljaković Braić zaigrano se nastavljaju na kompleksnu tradiciju hrvatskog intimističkog slikarstva. Umjetnica izlaže slike različitih formata, kombinirane tehnike, strukture akrila na drvenoj dasci gdje često podlozi dodaje male fragmente koji tada slike pretvaraju i u slikoreljefe. Apstraktna podloga njezinih slika kombinirana je sa elementima dječijeg crteža koji u sebi sadrži pravu mjeru proporcija i kompozicije. U paleti savršeno odabrane bijeline zavedeni smo tek naizgled jednostavnim prizorima iz epizode života dvoje zaljubljenih protagonista ili usamljenih šetača, biciklista, letača. Dok jedni hvataju svoje snove, drugi se spašavaju u zagrljaju, od prolaznosti, u ljubavi, protiv smrti, za dišpet. Tihi su to poetični šapati ukazivanja na velike ljudske teme. Iako su njene slike tonski vrlo redundantne, s uplivom smeđe, bijele, plave i ponekad malo crvene boje, te likovno-kompozicijski strogo pročišćene, one su tehnički vrlo umješne. Tisjine slike usklađene su sa tonskom ljestvicom njenog unutarnjeg prostora, stoga je neminovno da u kontaktu s promatračem doživljavaju bliskost i prepoznavanje. One nas upućuju na neiscrpan prostor u koji su njeni likovi utkali vlastitu emociju, s kojom se direktno poistovjećujemo. Odlučno, želimo te male formate velikih memorija ponijeti sa sobom. Što li je sve stalo u ova četiri godišnja doba?

-Tina Bikić, Kustosica

Biografija:

Tisja Kljaković Braić rođena je 30. lipnja 1979. godine u Splitu. Završila je Školu likovnih umjetnosti — smjer slikarski dizajn. U travnju 2003. godine diplomirala je slikarstvo na Umjetničkoj akademiji u Splitu u klasi profesora Gorkog Žuvele. Djela joj se nalaze u fundusu Moderne galerije u Zagrebu, Gleriji Sv. Krševana u Šibeniku, te u privatnim zbirkama diljem svijeta. Trenutačno radi kombiniranom tehnikom, visokog reljefa, koristeći drvo i akril. Čest su joj motiv dva lika, kao akteri priče.
Do sada je održala 30-tak samostalnih izložbi, sudjelovala u 20-tak skupnih izložbi, a autorica je i knjige ‘U malu je uša đava’. Članica je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika i Hrvatskog društva likovnih umjetnica. Živi i radi u Splitu.

Komentiraj sa Facebook-om | Morate biti prijavljeni na Facebook u web pregledniku