Predstavljanje knjige ‘Prešućeni rat’ u Orebiću 18. kolovoza u 20 sati

Narodna knjižnica Orebić i Državni arhiv u Dubrovniku pozivaju Vas na predstavljanje knjige Tonka Barčota ”Prešućeni rat”, koje će se održati 18. kolovoza 2017. u 20 sati u čitaonici ”Napredak”.

U predstavljanju sudjeluju Nikša Selmani, Neven Fazinić, Nataša Tolj i Tonko Barčot.

Predstavljanje knjige samo je nastavak predstavljanja ove teme orebićkoj publici koja je u Mjesecu hrvatske knjige 2015. godine u istoj dvorani imala priliku poslušati predavanje i pogledati izložbu istog naslova u organizaciji Arhivskog sabirnog centra Korčula-Lastovo i Narodne knjižnice Orebić.

Iz recenzije dr. sc. Franka Miroševića:

”Ovu krasno sročenu monografiju, potpuno originalno i nesvakidašnje znanstveno djelo, autor je mogao napisati zahvaljujući smišljenom metodološkom postupku, sagledavajući zbivanja u totalu onodobnog života. Uložio je nemjerljivo velik trud, zalaganje, umješnost, intuiciju i nadasve veliku ljubav prema prošlosti svoga kraja. Nije dozvolio da ni najmanja pojava, činjenica i problem ostanu neobrađeni, koristeći pritom prvenstveno izvore, kao i vlastitu intuiciju da uđe u svaku poru života onoga doba, prezentirajući ga čitatelju na najpristupačniji način. Slobodno se može reći da autor u ovoj monografi ji nije zaobišao ništa što se moglo naći i saznati iz izvorne građe, literature, ali i usmene predaje koja u mnogim obiteljima i dalje živi. Opisujući život stanovnika Pelješca, Lastova i Korčule u Prvom svjetskom ratu, autor ga je dao u totalu. Život ljudi u vrijeme rata bio je podređen vojsci, za čije su se snabdijevanje seljacima oduzimali svi viš- kovi, pa i više od toga. Sve se popisivalo, rekviriralo, ratu su bila podčinjena i školska djeca, ne samo kao skupljači ljekovitog bilja, odjeće, obuće, hrane, već i kao goniči mazgi i konja.
Monografi ja Prešućeni rat – Korčulanski kotar u I. svjetskom ratu kapitalno je djelo za upoznavanje prilika u Prvom svjetskom ratu u korčulanskom kotaru. Ona je sinteza jednog važnog vremena koje dosad nismo poznavali. Iz ove monografije saznajemo zapravo sve o ratu i životu u korčulanskom kotaru – od uzroka njegova početka, njegova tijeka i posljedica koje su ostavile upečatljiv trag na život ljudi, koji su dobrovoljno ili suprotno svojoj volji, direktno ili indirektno uvučeni u rat. Knjiga je obogaćena brojnim vrlo dobrim likovnim prilozima, tablicama, faksimilima, zemljovidima, dijagramima i slikama.”

Komentiraj sa Facebook-om | Morate biti prijavljeni na Facebook u web pregledniku