Proslava blagdana Gospe Delorite u Kuni – FOTO

Foto i galerija: B. Poluta, I. Dajak | PAF

Oko tisuću vjernika Pelješca ali i čitave županije okupilo se u subotu, 10. svibnja u Kuni, gdje su svečano i radosno uz lijep sunčan dan, sudjelovali u sv. Misi s procesijom u čast Gospe Delorite – koja se ovdje tradicionalno štuje preko tri stotine godina. 

Ako je dopušteno da se maleno usporedi s velikim – si licet parva… – tada bih mogao kazati da je za nas Pelješčane mali samostan franjevačkog samostana na Kuni, sa svetištem Blažene Gospe Loretske koji narod zove Deloritom, ono što je za Španjolce Escurial, Talijane Montecassino, a za Poljake Čestohova.
Ako se naša sveta zgrada i ne može veličinom mjeriti sa slavnim i svetim opatijama, u tom je svetom zatišju uzidana ljubav i duša pobožnoga Pelješca. Zar nije to ono najviše što je i od neznatnih mjesta učinilo tako drage uspomene i svetinje kojima se neprestano navraća ljudski duh?
don Nedjeljko Subotić: “Izlet u Kunu”

 Koncelebriranu sv. Misu predvodio je fra Jozo Sopta, župnik i gvardijan iz Franjevačkog samostana i župe Župa Velike Gospe Rožat uz sudjelovanje svećenika Pelješkog dekanata i franjevaca Provincije sv. Jeronima.

Loretskoj Gospi utjecala su se u subotu i vodstva peljeških općina, kao i politički predstavnici Županije Dubrovačko-neretvanske, pa smo među okupljenima zamijetili i župana Nikolu Dobroslavića, EU parlamentarku Dubravku Šuicu, saborskog zastupnika Branka Bačića i brojne druge.

Sve je to stalo u 160 fotografija Peljeških amaterskih fotografa – Borisa Polute i Ivice Dajaka. Za koji dan možete očekivati i kratku videoreportažu sa subotnje sv. Mise i procesije.

Komentiraj sa Facebook-om | Morate biti prijavljeni na Facebook u web pregledniku