S 33. sjednice Općinskog vijeća – AUDIO, FOTO

Foto i galerija: I. Dajak | orebić.com.hr

U četvrtak, 9. ožujka, održana je 33. sjednica ovog saziva Općinskog vijeća općine Orebić. Pročitajte, pogledajte i poslušajte izvješće sa sjednice.

Iako se i u političkom životu općine Orebić mogu osjetiti lokalni izbori, ova se sjednica nije značajno razlikovala od prethodnih. Točke dnevnog reda izglasane su zamalo rutinski, a tradicionalno, najviše vremena vijećnici su posvetili vijećničkim pitanjima.

Izvješće načelnika – brojne aktivnosti i radovi u općini

Nakon izglasavanja dnevnog reda načelnik je obimno izvijestio o aktivnostima ureda načelnika ali i drugim značajnim događajima u općini Orebić. Vijećnici i slušatelji na našem portalu tako su mogli čuti o započetim radovima (obnova javne rasvjete, nogostup, asfaltiranje i sl.), čuti kako se očekuje završetak radova na novoj zgradi osnovne škole do kraja ožujka nakon čega slijedi tehnički prijem i predaja zgrade Osnovnoj školi. Vezano za radove na zgradi škole, načelnik je informirao i o postavljanju nove trafo stanice koja će osim za školu biti značajna i za opskrbu električnom energijom centra mjesta. Rade se i infrastrukturno opremaju groblja u Kuni, Vignju i Lovištu, obnavlja grobnica Mimbeli, a zanimljivo je bilo čuti kako je završena projekta dokumentacija za sportski centar i igralište kraj Dječjeg vrtića, te kapelicu za ispraćaj pokojnika na groblju Velike Gospe. 

Smeće – kako ga se prikuplja i hoće li odvoz poskupiti?

Dvije općinske komunalne tvrtke bile su predmetom velikog broja vijećničkih pitanja. Na pitanje vijećnika i HDZ-ovog načelničkog kandidata Daria Krističevića o nagomilanim dugovima za nabavu vode i odvoz smeća i novoj cijeni odvoza smeća u Neum – Anto Radović, direktor obje tvrtke, kazao je i kako su troškovi odvoza smeća veći od prikupljenih sredstava – te se poslovanje u ovim okvirima neće moći dugo nastaviti. Vijećnica Grljušić dodala je i kako KTD Bilan odbija dati kante korisnicima koji ne žele platiti sporni ‘odvoz smeća po krevetu’  u Dingaču – za što je načelnik odgovorio da će ipak biti podijeljene. O odvozu smeća privatnim iznajmljivačima pitao je i Miroslav Roso, navodeći kako je dio iznajmljivača dobio sudske odluke koje van snage stavljaju rješenja o ovrsi KTD Bilan. Čini se kako je nužna reorganizacija tog segmenta poslovanja komunalne tvrtke, kao  i sveobuhvatno i zakonito rješenje naplate odvoza smeća: građanima, gospodarstvu, iznajmljivačima i vlasnicima kuća za odmor.

Nezaobilazna zaobilaznica i svi putovi ne vode u Orebić

Kako je načelnik Ančić kazao – zbog nemogućnosti okupljanja važnih čimbenika tematska sjednica koja je trebala biti posvećena zaobilaznici naselja Orebić nije se mogla održati, zbog čega se ispričao svima koji su je sukladno obećanju očekivali. Negativno su ovo prokomentirali oporbeni vijećnici a najiscrpniji je bio Tomislav Jurjević koji je naglasio kako problem nije nedostupnost ministara i predstavnika Hrvatskih cesta, već je problem u tome što se Općinsko vijeće nije jasno odredilo prema potrebi za zaobilaznicom i adekvatnosti postojeće planirane trase. Vezano na ovu temu citirao je i Županijsku razvojna strategiju Dubrovačko-neretvanske županije 2016.–2020. koja važne prometne objekte za Orebić spominje tek na marginama, a Orebić, za razliku od primjerice Blata ili Vele Luke ne tretira niti kao manje regionalno središte već ga na određeni način podređuje Korčuli. Prozvao je stoga aktualnu vlast za neadekvatno postavljanje tijekom donošenja toga dokumenta.

I tunel Dingač u stečaju?

Bosiljka Bilčić s KLGB Marije Mrgudić među ostalim je upitala kako je Općina reagirala na činjenicu da su se u stečajnoj masi PZ i vinarije Dingač našle zgrade u kojima su Dom kulture u Oskorušnu i Potomju, vrtić u Potomju, mjesni odbori, putevi i tunel Dingač – koji bi dijelom ili u cijelosti mogli pripasti novim vlasnicima. Načelnik je odgovorio kako Općina Orebić u suradnji s odvjetničkim uredom Fabijanović pokušava ishoditi izuzeće navedenih prostora iz stečajne mase.

Nova – stara ravnateljica Predškolske ustanove Dječji vrtić Orebić

Prva točka dnevnog reda sjednice bila je imenovanje nove/stare ravnateljice Dječjeg vrtića Orebić. Na prijedlog Upravnog vijeća vrtića vijećnici su većinom glasova imenovali dosadašnju ravnateljicu Sandu Menkadžiev na novi mandat u trajanju četiri godine. Iako je točka protekla bez rasprave – vijećnik Žaknić bio je protiv, a vijećnica Bilčić suzdržana.

Druga točka dnevnog reda: Analiza stanja sustava civilne zaštite na području Općine Orebić u 2016.g. prihvaćena je od strane svih vijećnika bez veće rasprave.

Uređenje tržnice

Prijedlog 200.000 kn vrijednog uređenja tržnice u Orebiću naišao je na protivljenje vijećnika oporbenog HDZ-a, koji su dvojili o tome treba li Općina uložiti značajna proračunska sredstva u tuđe nekretnine na kojima pravo korištenja produžuje svake godine – te nitko ne jamči da će prostor moći dugoročno upotrebljavati. Stoga su predlagali uređenje u manjem obujmu, te dodatne napore da se definira dugoročnije pravo korištenja zemljišta na kojoj je tržnica. Točka je usvojena sa sedam glasova vladajućeg bloka, te ovih dana svjedočimo i početku radova.

Zanima li vas detaljnije? Poslušajte snimku sjednice:

{jumi [*59]}

 

 

Komentiraj sa Facebook-om | Morate biti prijavljeni na Facebook u web pregledniku