Priopćenje Općinskog odbora HDZ-a vezano uz aktualna politička događanja

Foto: Elvis Borovina | orebic.com.hr arhiva

Općinski odbor Hrvatske demokratske zajednice Općine Orebić dostavio je priopćenje za javnost u kojem se osvrće na aktualnu političku situaciju u općini Orebić, posebno na recentne izjave Marije Mrgudić za ‘Slobodnu Dalmaciju’:

U izdanju Slobodne Dalmacije objavljen je u 18.10.2015. (internet izdanje) odnosno 19.10.2015. (tiskano izdanje), članak novinara Stanislava Solda „SVE ZBOG FOTELJA: Orebić na pragu prijevremenih izbora: HDZ i SDP su isti, bitna im je samo osobna dobrobit“.
HDZ je od 2013. oporbena stranka u Općinskom vijeću općine Orebić, te smo u dosadašnjem radu ukazivali na nezakonitosti i nepravilnosti u radu Općinskog vijeća i načelnika isključivo radi dobrobiti stanovnike naše općine.
U raspodjeli fotelja, kojom se hvali donedavna predsjednica Općinskog vijeća M. Mrgudić, aktivna je isključivo politička koalicija NL M. Mrgudić-HSP AS-HKS-SDP.
U protekle dvije i pol godine, koliko dugo je navedena koalicija na vlasti, onemogućeno je vijećnicima HDZ-a sudjelovanje u radu radnih tijela Općinskog vijeća, nije dopušten izbor potpredsjednik Općinskog vijeća iz oporbe (HDZ), niti su dopustili delegiranje članova HDZ-a u komisije koje osniva Općinsko vijeće, a na što sukladno važećim zakonima oporbene stranke imaju pravo. Ovakvo obnašanje vlasti jedinstveni je slučaj zlouporabe pozicije u Hrvatskoj kojim su oporbi onemogućili rad, osim sudjelovanja u radu na sjednicama Općinskog vijeća.

HDZ otklanja bilo kakvu mogućnost da stupi i u formalnu ili neformalnu koaliciju s NL M. Mrgudić na način da se člana HDZ izabere za predsjednika/icu Općinskog vijeća uz podršku njezine liste kako je ista najavila.

Ovim posebno skrećemo pažnju javnosti na neistinu izrečenu u članku da su javni interesi njezinoj nezavisnoj listi kao članici gore navedene koalicije iznad svih politikanstava i osobnih interesa i navodimo kako slijedi:

  • Općinsko vijeće Općine Orebić donijelo je nezakonitu odluku o Izmjenama i dopunama Prostornog plana u kojoj su se izmjene pokušale provesti bez odgovarajuće zakonom propisane procedure, i prikazati kao ispravka tehničke pogreške, a isto bi omogućili izgradnju npr. u obalnom pojasu na području Svetog Ivana u Vignju. Ministarstvo graditeljstva stavilo je takvu odluku Općinskog vijeća izvan snage kao nezakonitu.
  • Perica Tolj, izabrani zamjenik načelnika, koji je dužnost obavljao profesionalno, podnio je ostavku u lipnju 2015., informacija nije dio polugodišnjeg izvješću o radu načelnika.
  • Općinsko vijeće trenutno nema predsjednika nakon što na prošloj sjednici predloženi kandidat nije dobio potrebnih 7 vijećnićkih glasova podrške.
  • Izvješće o izvršenju proračuna do 30.06.2015. i Izvješće o radu načelnika za prvih 6 mjeseci 2015. Općinsko vijeće nije usvojilo.
  • Ministarstvo uprave je više puta dopisima ukazalo na nepravilnosti u radu predsjednice Općinskog vijeća, na šutnju javne vlasti prema javnosti, te na potpunu netransparentnost u radu i načelnika i predsjednice Općinskog vijeća.
  • Svi stanovnici općine Orebić svjedoci su zapošljavanja osoba s NL M. Mrgudić i s njima rodbinski povezanih osoba u Općini Orebić ili u društvima povezanima s Općinom Orebić
  • U „raspodjeli fotelja“ kako navodi, predstavnici NL M. Mrgudić članovi su nadzornih odbora i drugih upravih tijela u javnim tvrtkama, osobito onih plaćenih – komunalna poduzeća.
  • Gradnja osnovne škole i školske dvorane značajno kasni, a napominjemo da je projekt dovršen, te da je 85% financijskih sredstva od strane Ministarstva regionalnog razvoja osigurano u mandatu dok je vlast u općini Orebić obnašao HDZ.

Sve ostale nezakonitosti i nepravilnosti i nerad načelnika i pozicije u predstavničkom tijelu poznati su svim stanovnicima općine Orebić, te nećemo ponovo nabrajati već poznato.

Jedino rješenje za općinu Orebić je ostavka načelnika i Općinskog vijeća, te održavanje prijevremenih izbora da bi se općina Orebić umjesto podjelom fotelja, što je jedini aktivni projekt aktualne vlasti, počela baviti propisanim zadaćama i zakonskim obvezama i da bi se osigurao razvoj općine Orebić na dobrobit svih stanovnika.

OO HDZ Orebić

 

Komentiraj sa Facebook-om | Morate biti prijavljeni na Facebook u web pregledniku