Zelena čistka u Orebiću u punom jeku

Foto: Ivica Dajak

Dugo najavljivana ekološka akcija čišćenja ‘divljih’ odlagališta otpada ‘Zelena čistka’, te akcija čišćenja podmorja – startale su danas 20.04 u jutarnjim satima. Detalje pročitajte ovdje – puno izviješće uskoro.

Jutros u 8, na prostoru parkirališta ‘Peljeških jedara’ u Orebiću, okupilo se 30tak, uglavnom mladih, stanovnika Orebića (čast i dužno poštovanje nešto starijim, ali vjerujem u duhu mladim iznimkama). Naoružani rukavicama i elementarnim alatom, te pojačani sakupljačima sekundarnih sirovina (dobra ideja), krenuli su u najveću ekološku akciju ove godine. Jedna ekipa krenula je orebićkim plažama, dok su oni skloniji mehanizaciji, u vrletima masiva Sv. Ilije krenuli u izvlačenje olupina automobila, bivše bijele tehnike i sličnih prirodnih ljepota. Orgnaizator i lokalni koordinator akcije je Udruga mladih Orebić.

Nešto kasnije pridružit će im se i ronioci u organizaciji kluba ‘Bofor’ iz Vignja – uz domaće snage tu je i 60tak ronilaca iz Hrvatske i susjednih zemalja. Kreću s Trstenice, a cilj je što bolje od otpada očistiti podmorje na potezu od Trstenice do Vignja.

Detaljnije izvješće o cijeloj akciji donijet ćemo na portalu večeras ili sutra ujutro. Možda je još uvijek vrijeme da ih potražite na Orebićkim plažama i pomognete – od opreme ne trebate ništa osim rukavica.

Zelena čistka dio je globalne akcije World Cleanup 2013 (Očistimo svijet 2013), koja okuplja aktivne građane i organizacije u najvećem  volonterskom projektu u povijesti čovječanstva. Cilj je u jednom danu ukloniti što veće količine ilegalno odloženog otpada. Ideja je 2008. godine krenula iz estonske građanske inicijative Let’s do it! (Učinimo to!),

Komentiraj sa Facebook-om | Morate biti prijavljeni na Facebook u web pregledniku