“UDBA i danas upravlja događajima” – prof.dr.sc. Josip Jurčević predstavio svoju knjigu u Orebiću

Foto: Ivica Dajak | orebic.com.hr

Da o Službi državne sigurnosti bivše države ne možemo govoriti samo u prošlom, već i u sadašnjem, ali i budućem vremenu – govorio je jučer na predstavljanju svoje knjige “Slučaj Perković – spašavanje zločinačke budućnosti” njezin autor prof. dr. sc. Josip Jurčević, povjesničar, publicista i političar.

Tako na jučerašnjem predstavljanju nije bilo govora samo o knjizi i njezinu sadržaju, već je kroz gotovo dva sata autor izlagao i svoje viđenje kako se povijest koju on prikazuje u knjizi odražava na sadašnjost i budućnost Republike Hrvatske, te prezentirao svoje poglede na hrvatsku političku scenu, ali i vlastitu ulogu u njoj.

Dovorana Općine Orebić bila je solidno popunjena zainteresiranom publikom, koja je autoru po završetku izlaganja postavlila brojna pitanja, ali i iznosila vlastite stavove o refererianim temama, a domaćin ovom događanju bila je Matica hrvatska – ogranak Orebić i njezin predjsednik Ivo Đani Maričić.

Riječima autora, inače znanstvenog suradnika na Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar, profesora povijesti na Hrvatskim studijima u Zagrebu i Pedagoškom fakultetu u Osijeku, ali i politički angažiranog u strankama i pokretima desnog segmenta političkog spektra (na predsjedničkim izborima 2009. kandidirao se kao neovisan kandidat i osvojio 2,74% glasova), u knjizi se govori o tome kako se Služba državne sigurnosti (poznatija pod prvotnom skraćenicom –  UDBA), jedina od svih jugoslavenskih državnih struktura adekvatno pripremila i za scenarij raspada bivše države, te nastavila igrati značajnu ulogu u političkom, gospodarskom i kriminalnom miljeu nove hrvatske države. Tako tvrdi da je UDBA još osamdesetih godina prošlog stoljeća sudjelovala u gospodarskom kriminalu, te da je i Stjepan Đureković, žrtva ubojstva radi kojeg je Josip Perković izručen Njemačkoj, zapravo ubijen kako bi se zataškao kriminal u INA-i u kojem su sudjelovali brojni tadašnji moćnici.

Također je ustvrdio kako se kriminalna djelatnost bivših djelatnika SDS-a nastavlja u još većem obujmu u mladoj hrvatskoj državi, te kako su političke strukture na ovaj ili onaj način surađivale – bilo da su infiltrirane, upravljane ili ucijenjene od strane bivših političkih i sigurnosnih moćnika, kako bi omogućile nesmetano djelovanje i ilegalno bogaćenje odabranima.

Pozvao je na konsolidaciju ‘domovinski’ orijentiranog biračkog tijela te kazao kako još uvijek imamo demokraciju i glas koji kroz nadolazeće izbore (EU parlament, predsjednički, parlamentarni) može ipak preokrenuti događaje.

Publika je postavila brojna pitanja, a neki među njima prepričavali su i osobna iskustva sa sigurnosnim službama bivše države i svoje poglede na povijesne događaje. Nakon predstavljanja, autor je potpisivao prodane primjerke knjige koja se mogla nabaviti po prigodnoj cijeni.

Ispod članka možete poslušati cjelovitu snimku predstavljanja:

{jumi [*12]}

Komentiraj sa Facebook-om | Morate biti prijavljeni na Facebook u web pregledniku