Stupovi i regulacija parkiranja i prometa u ul. Augusta Šenoe – priopćenje DVD-a Orebić

Foto: Ivica Dajak | orebic.com.hr - arhiva

Nakon što je postavljanje ‘stupića’ kojima se onemogućava parkiranje u dijelu ulice Augusta Šenoe, izazvano podijeljene reakcije mještana – dobili smo priopćenje predsjednika DVD-a Orebić Kristiana Kapitelija u kojem pojašnjava razloge i nužnost njihova postavljanja. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Poštovani građani,

Osjetio sam potrebu upoznati Vas sa razlogom postavljanja betonskih stupića na početku ulice Augusta Šenoe, odnosno požarnoga puta, a koji su posljednjih nekoliko dana izazvali niz negodovanja među pučanstvom zbog postavljanja istih.

Dugi niz godina susrećemo se sa problemom neprohodnosti požarnoga puta tijekom ljetne sezone kojega prouzroče vozači parkirajući nesavjesno svoje automobile i ne vodeći računa o prioritetu prolaska vatrogasnih vozila.

Ako se uz već navedeno dogodi da i vozila opskrbe“ KONZUMA“ iskrcavaju robu ispred skladišta ili pokušavaju ući u ulicu u trenutku izlaska vatrogasnog vozila, prouzroči se apsolutna prometna blokada požarnoga puta.

Pokušali smo rješavati nastali problem u suradnji sa policijom, međutim, dežurna ophodnja nije uvijek mogla biti na mjestu događaja u trenutku kada bi se ukazala potreba rješavanja prometne blokade požarnoga puta.Pokušalo se i ocrtavanjem parkirnog mjesta, ali ni to nije polučilo uspjeh.

Odluka o postavljanju betonskih stupića na početku požarnoga puta, donešena je prije pet godina na jednoj od sjednica Upravnog odbora D.V.D. – a Orebić, te je ista uvrštena u plan rada društva.

Pismenim putem smo tražili od Općine Orebić dozvolu za postavljanje stupića, međutim nismo naišli na razumijavanje tadašnjeg načelnika Općine za rješavanjem tog problema.

Na početku i ove protupožarne sezone 2014. g. ponovili smo isti zahtijev prema Općini.

Zahtijev nam je odobren, a stupići postavljeni.

Koristim priliku i zahvaljujem se Općini Orebić, odnosno načelniku gosp. Tomislavu Ančiću koji je reagirao odmah po primitku našeg zahtijeva.

Dakle, ne radi se o nečijem nepromišljenom hiru, već je to isključivo potreba gdje vatrogasna vozila MORAJU IMATI SLOBODAN PROLAZ pri izlasku na intervencije.

Želimo živjeti u civiliziranome svijetu,tako se i ponašati.

Upravo u takvom svijetu svaki stanovnik podliježe zakonskoj obvezi, po kojoj mora osigurati siguran i nesmetan prolaz vatrogasnih i sličnih vozila.

Naša moralna obveza je spriječiti da izgori i i najmanji m2 šume, makije ili kuće, dok poseban naglasak stavljamo na prometne nesreće gdje svaka sekunda život znači. Dakle, razmislite još jednom dok se tužite na nagrđivanje mjesta ili smanjenje parkinga za vaš auto, odnosno usporedite relevantnost i opravdanost vaših i navedenih razloga.

Zahvaljujem na razumijevanju.
Srdačan pozdrav!!!!

                                                     PREDSJEDNIK D.V.D.- a OREBIĆ
                                                      Kristian Kapiteli, prof.

Komentiraj sa Facebook-om | Morate biti prijavljeni na Facebook u web pregledniku