Petak, 02 Svibanj 2014 08:57

Prvosvibanjski uspon na Sv. Iliju - kratak prijavak i foto galerija

Napisao 
Lijep i kad je obavijen oblacima Lijep i kad je obavijen oblacima Foto: Milan Tolj | PAF

Iako je izostala lanjska masovnost - zbog kiše koja je obilježila noć i jutro 1. svibnja - tradicionalni prvosvibanjski uspon na sv. Iliju je ipak održan na radost svih pravih planinara i ljubitelja prirode.

Tmurni oblaci koji su obavili cilj jučerašnjeg pohoda na vrh sv. Ilija i kiša kojom je započeo Prvi svibanj u Orebiću motivirali su većinu obiteljskih i rekreativnih posjetitelja platoa uz novu planinarsku kućicu da ovaj dan obilježe drugim aktivnostima umjesto pohoda na sv. Iliju.

Najvjerniji posjetitelji ovog vrha – članovi PD 'Sv. Ilija', Hrvatske gorske službe spašavanja, ali i deseci 'pravih' planinara – od kojih su neki stigli iz daleka - iz čak 10 planinarskih društava: PD Mareta-Vela Luka, PD Dubrovnik, PD Matica Zagreb i 7 iz Slavonije ipak su tradicionalno pohodili najviši pelješki vrh unatoč kiši koja je padala noću i ujutro. Članovi PD Matica Zagreb su čak i prespavali u planinarskom domu na Iliji.

Aktivnosti su se također odvijale po planu – uspon na vrh (ili do neke od planinarskih kućica za one kojima vrh i nije nešto novo), uvježbavanje HGSS-ovaca, i naravno, dobra zabava uz besplatan grah te roštilj i različite oblike osvježenja i druženja. Gromovnik je 'preko veze' uredio i razvedravanje – koje je poslijepodne u prirodi učinilo još ljepšim doživljajem.

Nešto manji broj izletnika, čini se, učinio je i da život na Iliji nije promijenio svoj redovni ritam – o čemu svjedoči i grupa od 15-tak muflona koje je ulovio objektivom foto aparata Milan Tolj. Uživajte u galeriji njegovih fotografija današnjeg izleta, koje vas možda motiviraju da, ukoliko vam je žao što ste propustili današnji pohod, pođete na jedan bez posebnog povoda.

Poslijednja izmjena dana Petak, 02 Svibanj 2014 12:58

Prijava korisnika

Unesite korisničko ime i lozinku