Prvosvibanjski uspon na Sv. Iliju – kratak prijavak i foto galerija

Foto: Milan Tolj | PAF

Iako je izostala lanjska masovnost – zbog kiše koja je obilježila noć i jutro 1. svibnja – tradicionalni prvosvibanjski uspon na sv. Iliju je ipak održan na radost svih pravih planinara i ljubitelja prirode.

Tmurni oblaci koji su obavili cilj jučerašnjeg pohoda na vrh sv. Ilija i kiša kojom je započeo Prvi svibanj u Orebiću motivirali su većinu obiteljskih i rekreativnih posjetitelja platoa uz novu planinarsku kućicu da ovaj dan obilježe drugim aktivnostima umjesto pohoda na sv. Iliju.

Najvjerniji posjetitelji ovog vrha – članovi PD ‘Sv. Ilija’, Hrvatske gorske službe spašavanja, ali i deseci ‘pravih’ planinara – od kojih su neki stigli iz daleka – iz čak 10 planinarskih društava: PD Mareta-Vela Luka, PD Dubrovnik, PD Matica Zagreb i 7 iz Slavonije ipak su tradicionalno pohodili najviši pelješki vrh unatoč kiši koja je padala noću i ujutro. Članovi PD Matica Zagreb su čak i prespavali u planinarskom domu na Iliji.

Aktivnosti su se također odvijale po planu – uspon na vrh (ili do neke od planinarskih kućica za one kojima vrh i nije nešto novo), uvježbavanje HGSS-ovaca, i naravno, dobra zabava uz besplatan grah te roštilj i različite oblike osvježenja i druženja. Gromovnik je ‘preko veze’ uredio i razvedravanje – koje je poslijepodne u prirodi učinilo još ljepšim doživljajem.

Nešto manji broj izletnika, čini se, učinio je i da život na Iliji nije promijenio svoj redovni ritam – o čemu svjedoči i grupa od 15-tak muflona koje je ulovio objektivom foto aparata Milan Tolj. Uživajte u galeriji njegovih fotografija današnjeg izleta, koje vas možda motiviraju da, ukoliko vam je žao što ste propustili današnji pohod, pođete na jedan bez posebnog povoda.

Komentiraj sa Facebook-om | Morate biti prijavljeni na Facebook u web pregledniku