Akcija čišćenja u Trsteniku – ali i nova ‘pošiljka’ smeća već istog dana!

Foto i galerija: Antun Poljanić

Jučer je u Trsteniku održana velika akcija čišćenja u kojoj su uz mještane sudjelovali i brojni volonteri i prijatelji Trstenika.

Organizirano su u pomoć stigli studenti američko/hrvatskog Rochester Institute of Technology Croatia, koje su besplatno prevezli autobusi Čazmatransa i Autotransa. Pridružili su se i brojni ronioci, kako iz Hrvatske, tako i iz susjedne BiH – koji su u organizaciji domaćeg ronilačkog kluba ‘Freaky diving’ prionuli čišćenju podmorja. Metkovska tvrtka ‘Acal sirovina’ skupljala je metalni otpad, a iz susjedne Kune u pomoć je priskočio i Petar Rašić s bagerom i kamionom. Od brojnih volontera koji su pohitali u pomoć dragom im pelješkom mjestu najviše pozornosti privukli su Tibor Toth, bivši visoki dužnosnik UN-a, te  Dino Merlin, bosanskohercegovački pjevač koji u Trsteniku ima vikendicu. Brojne i dobro raspoložene snage, na najbolji su način iskoristile lijep subotnji dan i odradile izvrstan posao.

Nažalost, već iste večeri, morske su struje na netom očišćene trsteničke plaže donijele novo smeće, sudeći prema ambalaži, ponovno iz južnijih jadranskih priobalnih država. To ne umanjuje vrijednost truda i rezultata mještana i volontera – ali jasno ilustrira kako je održavanje Trstenika, ali i drugih mjesta južne obale Pelješca čistim, posao koji zahtjeva sustavan rad svih razina uprave – od općinske, regionalne i nacionalne – do međunarodne.

Nekoliko fotografija čišćenja, ali i novog smeća koje je netom po završetku akcije doplovilo na plaže Trstenika – pogledajte u galeriji fotorafija Antuna Poljanića.

 

Komentiraj sa Facebook-om | Morate biti prijavljeni na Facebook u web pregledniku