Zaplovio je brod ”Orebić”

Foto: Pomorski muzej Orebić

Jučer je u Orebiću završila StolArtova radionica ”Mala škola brodogradnje”. Ispred Pomorskog muzeja Orebić, koji je ujedno i domaćin ove radionice, imali su pravo malo brodogradilište. Kako i priliči, radovi su okrunjeni porinućem.

Prema nacrtu voditelja djeca – polaznici uključili su se u izradu dijelova koji su već trećega dana spojeni u finalnu konstrukciju. Nakon toga usljedilo je brušenje, završno ukrašavanje te zahtijevno bojanje koje su glavninom prepustili voditelju Davoru Mihaliću. Brod ”Orebić” je 21.srpnja bio spreman za porinuće, a na njemu je ukupno radilo 6 djevojčica i 5 dječaka (Maja Perkušić, Sara Blažan, Nikolina Bubrig, Tamara Obradović, Ljubica Menkadžijev, Nina Paula Mrčić, Ivo trojanović, Matej Grljušić, Josip Mustapić, Ranko Đeldum, Lukas Lučić). Polaznicima je diplome podjelio prof. dr. Roko Markovina koji im je prije samog porinuća održao malo predavanje o povijesti brodogradnje. Da bi sve bilo autentično blagoslov brodu dao je župnik don Marko Stanić. Kuma broda djevojčica Tamara Obradović bacila je lovorov vijenac u more, nakon čega su svi brodograditelji zaplovili  zajedno na maestralu. Brod ”Orebić”  nalaziti će se ispred Pomorskog muzeja, a svi zainteresirani mogu doći zaploviti uz pratnju  nekog starijeg kao instruktora.

Posebno treba zahvaliti Općini Orebić i TZ Orebić što su kao sponzori omogućili djeci da steknu jedno novo iskustvo i družeći se nauče ponešto o brodogradnji.

Nadamo se dogodine izgradnji još jednog i uključivanju u projekt Festivala mora zajedno sa Korčulom i Lumbardom te sudjelovanju na dječjoj regati.

Komentiraj sa Facebook-om | Morate biti prijavljeni na Facebook u web pregledniku