S obilježavanja godišnjice rođena Mata Celestina Medovića u Kuni

Foto: I. Dajak

Prošlog je vikenda u Kuni u organizaciji KUD-a Mato Celestin Medović na prigodan način, likovnom kolonijom i predavanjem, obilježena godišnjica rođenja Mata Celestina Medovića.

Predavanje su održali akademik Luko Paljetak i povjesničar umjetnosti prof. dr. sc. Antun Karaman. Luko Paljetak naglasak je stavio na rad Don Nedjeljka Subotića – Celestinova prijatelja, trpanjskog župnika i pisca – nikad objavljenu monografiju ‘Majstor s našeg mora”. Kada je trebala biti objavljena, autoru su na zagrabačkom kolodvoru ukrali torbu s rukopisom. On je po sjećanju ponovo napisao, ali zbog povijesnih okolnosti nikad nije objavljena. Iako gotovo izgubljen, rukopis je ipak spašen, a akademik Paljetak potiče čalnove KUD-a M.C. Medović na prikupljanje sredstava potrebnih kako bi monografija konačno ugledala svjetlo dana.

Dr. Karaman se u svom predavanju posebno osvrnuo na rad još jednog umjetnika koji je živio i radio u Kuni – fra. Ambroza Testena. Govorio je o njegovu životu, radu, razlozima neadekvatnog vrednovanja njegove umjetnosti u sredinama u kojima je radio.

Na ovogodišnjoj koloniji sudjelovalo je pet umjetnika: Stipe Nobilo, Joško Škerlj, Luko Paljetak, Mišo Baričević i Tonko Smokvina, koji su, već tradicionalno, radili u vinariji obitelji Špaleta u Kuni.

 

Komentiraj sa Facebook-om | Morate biti prijavljeni na Facebook u web pregledniku