Predstavljanje knjige ‘Orebić u 19. stoljeću prema katastru Franje 1.’

22. ožujka u 19 sati u dvorani Općine Orebić organizirano je predstavljanje knjige ‘Orebić u 19. stoljeću prema katastru Franje 1.’ autorice Irene Ipšić

Ova vrijedna knjiga govori o razvoju Orebića u 19. stoljeću polazeći od katastra iz 1836. Predstavljanje organiziraju Općina Orebić, Narodna knjižnica Orebić i Pomorski muzej Orebić. O knjizi će govoriti akademik Nenad Vekarić i dr. sc. Jasenka Maslek.

‘Autorica je vrlo vješto koncipirala svoj rad koristeći katastar 1836. kao polazište u analizi raznih gospodarskih, društvenih, demografskih i inih procesa. Pridavajući svakom analiziranom elementu vremensku dimenziu i prateći razvoj neke pojave i prije (od vremena Dubrovačke Republike) i poslije 1836., te izborom dvaju katastarskih općina koje su imale različit razvoj – priobalnu katastarsku općinu Orebić i brdsku katastarsku općinu Podgorje – uspjela je rekonstruirati i izvrsno interpretirati gospodarski i društveni razvoj najvećeg naselja poluotoka Pelješca’ – zapisao je akademik Nenad Vekarić o knjizi Irene Ipšić.

 

Komentiraj sa Facebook-om | Morate biti prijavljeni na Facebook u web pregledniku