Predavanje i izložba o Korčuli, Pelješcu i Lastovu u I. svjetskom ratu u čitaonici u Orebiću

U Mjesecu hrvatske knjige, povodom stogodišnjice I. svjetskog rata Narodna knjižnica Orebić u suradnji s Arhivskim sabirnim centrom Korčula – Lastovo priređuje predavanje i izložbu”Prešućeni rat” u petak 13. studenog 2015. godine u 18 sati u čitaonici “Napredak”.

Predavanje će održati arhivist Tonko Barčot i publicist Neven Fazinić.

Naslovom Izložbe prof. Tonko Barčot želio je istaknuti teške ratne godine i njegove žrtve koje su stjecajem povijesnih okolnosti dugo bile prešućene. Danas su njihova lica, tragedije, hrabrosti i trud, gotovo potpuno zaboravljeni jer je odmah sa svršetkom rata to postala nepoželjna povijest. Trud koji su iskazali stanovnici kotara, od najstarijih i žena na koje je pao sav teret vođenja domaćinstva i obrade zemlje, do najmlađih koji su poput pravih malih vojnika gotovo svakodnevno prikupljali namirnice, kovine, novac za vojnike i pobjedu svoje države.

Izložba prati odjeke ratnih zbivanja u korčulanskom kotaru (Korčula, Lastovo i Pelješac). Kroz fotografije, dokumente, novinske članke i predmete podsjeća se na teške godine odricanja, nestašica, gladi i zaraznih epidemija. Prikazan je ondašnji društveni i politički život, ratna opasnost s mora, progoni talijanske manjine, ali i naših iseljenika. Prati se ratni put vojnika iz kotara i njihova stradanja.

Komentiraj sa Facebook-om | Morate biti prijavljeni na Facebook u web pregledniku