Otvorenje izložbe fotografija Stanka Abadžića: Jadranski ciklus

Matica hrvatska Orebić poziva vas na otvorenje četvrte izložbe unutar programa Dani kulture Orebić 2017. pod nazivom ”Jadranski ciklus” eminentnog hrvatskog fotografa Stanka Abadžića, u petak, 04.08. u 20h, u crkvi Anuncijati.

Svi posjetitelji moći će razgledati izložbu od 04/08/ do 10/08. , u periodu od 20h do 23h.

Program Dani kulture Orebić u organizaciji Matice hrvatske Orebić ostvaruje se uz financijsku potporu Turističke zajednice Općine Orebić i Općine Orebić.

Jadranski Ciklus autora Stanka Abadžića ciklus je crno-bijelih fotografija snimljenih na raznim lokacijama, od Rijeke do Dubrovnika, zadnjih desetak godina. Crno-bijeli Jadran posvećen je prizorima (većinom) izvan turističke sezone, imaginarij oslobođen zaglušenosti bojama i glasovima, oslobođen vlastite prepoznatljivosti, smješten izvan svake euforičnosti i izdašne upotrebe palete postojećih boja. Na prvi pogled – snovita tišina, kao da jasno čujete svoje misli, one se prisjećaju, lokacija: nepoznata. Svaka fotografija je poput jedne nedovršene priče koja se savršeno uklapa u zbir čudesnih razglednica s mora, onog mjesta kojeg ste jednom sanjali. Mi možda nikada nismo vidjeli ove prostore, ali ih intenzivno osjećamo i tako postajemo dio kolektivne želje koja planira odlazak na more, ono isto more sa Stankovih fotografija. Niti jedno drugo ne bismo mogli pravilnije zamisliti.

Fotografija Stanka Abadžića zaista je elegantna u svojoj posvećenosti da prikaže ljepotu ljudske običajnosti u protoku vremena. Njegovi kadrovi na tren zaustavljaju vrijeme i predodžbu o sanjanoj stvarnosti. Svaka pojedina fotografija trenutni je prizor svakodnevnice života na Jadranu koja dokumentirana u svojoj jednostavnosti i savršenoj kompoziciji, odaje sve osim jednostavnosti.Iako nam tema i motivi djeluju statično, i oni se dinamiziraju u odnosu na prostore uslovljene svjetlošću i sjenom: prikazi igre u mladosti i dokoličarenja u starosti. Na tren, čini vam se kako prisustvujete svim onim mjestima za koja niste sigurni jesu li ikada i postojala. Gotovo svet je taj prostor između neba i mora, u njemu svi prizori jesu minijature stvarnosti koje se savršeno uklapaju u mozaik svevremenske emocije. Hoćemo li moći ponovno usnuti isto?
-Tina Bikić, kustosica

Biografija:
Stanko Abadžić dobitnik je brojnih nagrada i priznanja. Samostalno je izlagao širom Hrvatske, u 16 europskih zemalja, Argentini, Japanu i Americi. Njegove fotografije nalaze se u brojnim zbirkama u Europi, Hrvatskoj i Americi. Redovito surađuje s izdavačkim kućama Disput, Meandar, Fraktura, Znanje, Agm, na oblikovanju naslovnica knjiga. Član je HDLU Zagreb, Hrvatskog saveza samostalnih umjetnika Zagreb i Fotokluba Zagreb. Živi i radi u Zagrebu. Rođen je 1952. godine u Vukovaru. U petnaestoj godini od oca dobiva prvi fotoaparat SMENA 8. Učlanjuje se u Fotoklub BOROVO, koji mu organizira prve skupne i samostalne izlozbe u Vukovaru i Borovu. Diplomirao je germnistiku i radio kao dopisnik Vjesnika. Iz tog vremena poznate su njegove reportaže iz Tunisa, Malte, Turske i drugih zemalja. Od 1995. do 2002. godine boravi u Češkoj, gdje radi kao slobodni fotograf. U toj zemlji je također imao brojne skupne i samostalne izložbe – najveću retrospektivnu izložbu imao je u Pragu u Komornoj galeriju Dom Josefa Sudka, koja nosi ime po čuvenom českom fotografu. Muzej Mimara organizira za njega, 2003. godine, izložbu IN ABSENTIA, kojom je Abadžić označio povratak na hrvatsku fotografsku scenu.

Komentiraj sa Facebook-om | Morate biti prijavljeni na Facebook u web pregledniku