Otvorena izložba ”Bez iluzija” – Marka van der Steenhovena

Foto i galerija: Dea Botica

Otvorena je prva izložba u okviru Dana kulture Orebić 2017. u  organizacija Matice hrvatske Orebić, a uz financijsku potporu Turističke zajednice Općine Orebić i Općina Orebić. Izložbu je moguće pogledati od 09/07 – 15/07 u crkvi Anuncijati od 20 do 23h. 

Na otvorenju izložbe harfu je svirala glazbenica Monika Krijan, čime je pridonijela atmosferičnosti ovog događaja i dala mu jedinstven pečat.

Sve prostore nad kojima sam zaustavio svoj pogled pretvorio sam u sliku tako što sam maštao o njima, na način da sam u njihove zidove i plohe, ugradio svoje misli. Sada te prostore pamtim kao dosad neviđene realnosti, koje sam jednom vidio, zaista jesam. Zabilježivši fotografiju, pitao sam se dajemo li mi usamljenim prostorima našom prisutnošću osjećaj unutarnje neizmjernosti. Nisam samo siguran da li sam bio unutar zgrade ili ispred, nije ni važno. Siguran sam da ću ovu sliku zapamtiti, svakoga puta iznova, drugačije. Markove fotografije odraz su spontane igre zrcaljenja, gdje refleksija unutar refleksije stvara dojam nepostojanja granica. Svjedočimo višedimenzionalnom prostoru elemenata unutarnjeg i vanjskog prostora, nad kojim nitko ne zauzima primat, već savršeno prianjajući jedan uz drugi, formiraju novu sliku. U odrazima novih zrcaljenja, autor je uvijek smješten u oba prostora, njegov je lik uvijek između, te je on poput sučelja između dvije stvarnosti, gdje svojim prisustvom postaje jedan od aktera zabilježenog sadašnjeg trenutka, ali istovremeno (iza fotoaparata) tvorac nove slike u kojima se izvanjske i unutrašnje prisutnosti dodiruju. Bez iluzija, večeras, galerija postaje mjestom spajanja pogleda,onog umjetničkog i onog promatračkog – pogleda na drugi pogled. Intrigantno, ispred nas se bistri drugačija stvarnost, čini li vam se moguća?

Tina Bikić

 

Biografija:

Marko van der Steenhoven rođen je u Oslu 1960.
Živio je u Nigeriji, Egiptu i Hong Kongu prije no što je stigao u Bruxelles 1970. godine. Bavi se crtanjem i slikarstvom od djetinjstva. Prva slika ulja na platnu napravio je u dobi od 11 godina. Dobiva Zeiss Ikon 6 x 6 za dvanaesti rođendan od svog oca. Zanimljivo je vidjeti kako su njegove fotografije postupno evoluirale kako bi sličile njegovim slikama. Ili je bilo obrnuto?

Obrazovanje:
Fotografija i kompozicija Sveučilište u Oregonu 1982

Nagrade:
– Centre for Visual Expression pobjednik ”The Green Wall” 2014
– Centre for Visual Expression pobjednik ”The Green Wall” 2014
– Centre for Visual Expression pobjednik ”The Green Wall” 2014

Izložbe:
– Fotografije iz serije “Interijeri” dio su stalnog postava FoMu u Antwerpenu (Muzej moderne fotografije)
-2014-2017 Foto krug Flanders, serija “Interijeri”
-2015 Izložba u CC DeMeent, serija “No Illusions”
-2016 izložba u CC DeKa, serija “Nema iluzije”

Njegovi radovi objavljivani su u umjetničkom časopisu ”Picture Express”, te na web stranicama ”Centrum voor Beeldexpressie”, i na Cobra.be VRT.

Komentiraj sa Facebook-om | Morate biti prijavljeni na Facebook u web pregledniku