Ponedjeljak, 02 Veljača 2015 01:20

Noć muzeja u Orebiću - FOTO

Napisao 
Autorice Žiža i Andrea - na otvorenju izložbe Autorice Žiža i Andrea - na otvorenju izložbe Galerija: FotoOrebić, Boris Poluta, Andrea Šain

I ove je godine Orebić sudjelovao u Noći muzeja - projektom 'Mimbelli - ispred svog vremena' autorica Natalie Zokić i Andree Šain.

Iako u organizaciji Pomorskog muzeja u Orebiću, zbog tehničkih se razloga izložba održala u dvorani Općine Orebić, čiju gradnju je novčano omogućio upravo Baldo Mimbelli, jedna od središnjih figura izložbe. Otvorenje je, u skladu s itinererom noći muzeja, održano u petak, 30 siječnja u 18 sati, uz prigodnu zakusku, zabavni program i druženje autorica, kulturnih radnika i posjetitelja izložbe.

U fokusu autorica bila je poznata orebićka obitelj Mimbelli, koja je kroz stoljeća zadužila Orebić svojim dobročinstvima, ali i ostavila duboke tragove višestoljetnog postojanja u Orebiću, ali i diljem Europe svog vremena. Temelj istraživanja i izložbenog postava obiteljsko je stablo Antonia Mimbelli, pomorca i stankovićkog zeta, koji je začetnik ove obitelji u Orebiću. Kroz obiteljsko stablo autorice prate izdanke obitelji Mimbelli u Orebiću, ali i u Trstu, Livornu, na Krfu - gdje su ostavili svoj trag u pomorstvu, arhitekturi i društvu. Posebno prate ženske potomke Mimbellija - koje su udajom u druge orebićke obitelji tog vremea, za razliku od braće, ostale u Orebiću, te čije potomke i danas ovdje nalazimo.

Uz obiteljsko stablo, autorice su prikupile i izložile brojne dokumente, fotografije, poznate, ali i do sada skrivene činjenice o obitelji Mimbelli i njenim najistaknutijim članovima, te će je svi posjetitelji vezani za Orebić naći dodatno zanimljivom, ne samo kroz njezin  povijesni i genealoški značaj. 

O izložbi, povijesti obitelji Mimbelli i njihovoj neraskidivoj vezi s Orebićem naotvorenju izložbe govorili su Vesna Suhor, Milena Grego - Njakara, te Vlastimir Vekarić. Složili su se kako je ostvaren vrijedan rezultat kao plod višemjesečnog napornog rada autorica, koji će poslužiti kao izvrsna osnova za projekte u povijesti, kulturi, turizmu... U ime autora, spontanim nastupom, izložbu je prezentirala Natalie Zokić.

Za dobru atmosferu u Noći muzeja pobrinuli su se i gosti - klape Nava i Geta, a gastronomsku ponudu za posjetitelje osigurali su Hotel Adriatic obitelji Mikulić i Liga protiv raka Korčula Pelješac Lastovo Mljet - podružnica Orebić. Doživite Orebićku 'Noć muzeja 2014' kroz fotografije Peljeških Amaterskih Fotografa - a postav izložbe još uvijek možete upoznati i kroz ovaj tjedan - svakodnevno u vremenu od 9-11 i od 15-17 sati. 

 

Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 02 Veljača 2015 01:53

Galerija slika

Galerija sadrži još slika - klikni za prikaz svih slika na servisu Flickr

Prijava korisnika

Unesite korisničko ime i lozinku