Lutkarska predstava sutra u dvorani Općine

Foto: GKL Split

U četvrtak, 24.10. u 17:30 sati u dvorani Općine Orebić održat će se lutkarska predstava Gradskog kazališta lutaka Split –  ‘Pec Ivo’.

Predstavu organizira Narodna knjižnica Orebić, u sklopu Mjeseca hrvatske knjige 2013., a pod pokroviteljstvom Općine Orebić. Tekst predstave ‘Pec Ivo’ dramatizirala je Zdenka Mišura, po motivu priče Nade Iveljić.Sadržaj predstave prenosimo iz njezinog pera:

Osnovni motiv priče Pec Ivo – čovječuljak od tijesta kao da je stigao iz narodne predaje, a Nada Iveljić ga je iskoristila da bi napisala priču o dobroti – najvećem bogatstvu koje čovjek može imati. Bogatstvu koje se ne gubi i ne troši lako jer je dio onog eteričnog  bića koje nam je dano da ga čuvamo, njegujemo, oplemenjujemo.
U Iveljičkinoj priči prepoznala sam ljepotu jednostavnosti, privukla me jasna dramaturška linija i lakoća s kojom ona ideju o dobroti, kao zalogu sreće, provodi dosljedno od samog početka priče vezujući je uz motiv kruha. Svi znamo za uzrečicu dobar kao kruh. I iako u prvi mah to ne bismo mogli reći za njenog čovječuljka od tijesta ipak će se pokazati da su postupci ono što otkriva pravu bit čovjeka.
U ovoj dramatizaciji priča je dobila nova lica, pekara Petra, gazdaricu Maricu i Pec Ivu, a izgubila gazdu, odnosno Jeličina oca. S novim licima sam, uz osnovnu dramaturšku liniju, ljubavnu priču i problem Jelice i Ive, otvorila i paralelnu liniju ljubavne priče Pec Ive i Pec Ive. Nova lica omogućila su i bogatiji spektar odnosa i situacija.
Veliko hvala gospođi Nadi Iveljić što je napisala ovu priču. Čitajući je osjetila sam topli miris dobrote što se širi iz krušne peći i budi u nama onaj lijepi osjećaj pripadnosti i predanosti. Nadam se da će taj danas rijedak i zatomljen osjećaj i zaboravljeni miris doživjeti i djeca gledajući ovu predstavu. 

Dramatizirala: Zdenka Mišura 

Redateljica: Dunja Adam
Kreatorica lutaka, kostima i scenografije: Darinka Giljanović 
 
Igraju: Pec Ivo /pekar Petar: Branimir Rakić
Pekar Ivo: Ivan Medić
Pec Iva / Jelica / Svraka I: Milena Blažanović
Gazdarica Marica / Svraka II: Alin Antunović
Komentiraj sa Facebook-om | Morate biti prijavljeni na Facebook u web pregledniku