Izvrsno predstavljanje knjige Nelke Sardelić

Foto: Ivica Dajak

Večeras je u dvorani Općine Orebić održano predstavljanje knjige Nelke Sardelić: ‘Vrime moje mladosti’. Obilježile su ga prepuna dvorana, nadahnuti gosti i izvrsna atmosfera.

Narodna knjižnica Orebić, po prvi put kao nakladnik, u suradnji s Općinom Orebić i brojnim pokroviteljima organizirala je večeras u dvorani Općine Orebić predstavljanje svog prvog izdanja – knjige ‘Vrime moje mladosti’ nedavno preminule Nelke Sardelić.

Kada sam prenio najavu Narodne knjižnice, koja je ovo predstavljanje opisala kao ‘kulturni događaj sezone’ – ni sam nisam do kraja vjerovao u tu tvrdnju. Predstavljanja knjiga često su skup malobrojnih ljubitelja knjige i pripadnika kulturnih krugova. Zato sam bio nemalo iznenađen kada sam u 18:01 jedva ušao u dupkom punu dvoranu Općine Orebić, gdje je zasigurno više od dvjesto posjetitelja već zauzelo svoja mjesta i sa zanimanjem pratilo početak programa.

Tako je na samom početku ovo predstavljanje knjige nadmašilo sve kulturne i političke skupove kojih ove godine u općinskoj dvorani nije manjkalo: Impresioniranost publikom iskazali su i svi gosti, kojima ovakvi skupovi nisu strani. Knjigu su prvo predstavili književnici – Zoran Ferić i Mato Jerinić. Istakli su kako je knjiga vrijedan i zanimlijv dokument o životu u Orebiću i okolnim selima neposredno poslije drugog svjetskog rata, kao i zanimljiv riječnik knjige, koji obiluje starim lokalnim riječima i izrazima.

Vokabularom knjige kao i riječnikom koji je njezin sastavni dio oduševili su se i recenzenti knjige koji su po profesiji jezikoslovci – dr.sc. Tamara Alerić, doc. i dr.sc. Marko Alerić, doc. Dr. Marko Alerić istaknuo je i značaj knjige u povijesnom kontekstu.

O autorici knjige, kao susjedi, vrijednoj maslinarki i književnici govorio je i akademik Igor FIsković Istaknuo je i kako se ovakvo kulturno okupljanje s pravom može nazvati ‘Svečanošću knjige’.

Posljednje su o knjizi i autorici govorile urednice izdanja – Ena Strinić i Nataša Tolj. Ena Strinić je posebno istaknula kako knjiga osim prepoznatih lokalnih i anegdotalnih, ima i jednu univerzalnu poruku – kojom bi život ljudi onog vremena mogao puno naučiti današnje društvo – život koji je vođen idejom održivog razvoja, sklada među ljudima i respekta prema prirodi. Nataša Tolj opisala je proces nastanka knjige, kojoj su prethodile autoričine priče za ‘Peliško slovo’, te izrazila zadovoljstvo što je Narodna knjižnica ovim postala i mala izdavačka kuća koja gaji duh zavičajnosti.

U zabavnom dijelu programa nastupile su uvijek odlična ženska klapa Nava i solistica Đurđica Farčić, uz pratnju Marine Stanković na klavijaturama, čije su vokalne izvedbe pjesama u čast autorice knjige neke od posjetitelja ganule do suza. Skup je općenito bio nabijen emocijama i prožet sjećanjem na nedavno preminulu autoricu koja nažalost nije dočekala biti nazočna na prestavljanju svoje knjige.

Opuštenom i ugodnom tonu skupa doprinio je i voditelj –  novinar i naš suradnik – Joško Jelavić, kao i Tereza Lolić Krističević koja je čitala nekoliko zanimljivih pričica iz knjige.

Po završetku službenog dijela programa, okupljeni su mogli uživati u obilnoj zakusci, koju su dijelom krasila i rustikalna jela čiji se recepti mogu pronaći kao dio ondašnjeg načina života i u predstavljenoj knjizi. Ugodna atmosfera nastavila se i iza 20 sati (program je počeo u 18), a kad sam konačno krenuo kući kroz prozor dvorane čula se i pjesma.

U svakom slučaju i ovakvo predstavljanje dobar je razlog više da Narodnoj knjižnici poželimo novog autora i novo izdanje što skorije.

 

Komentiraj sa Facebook-om | Morate biti prijavljeni na Facebook u web pregledniku