Koncert Petrita Çekua i Izložba Dženise Pecotić u Orebiću

U sklopu Korkyra Baroque Festivala i Dana Kulture Orebić, Matica hrvatska Orebić, Korkyra Baroque Festival, Općina Orebić i Udruga za Orebić pozivaju vas 07.09. (srijeda) u 19:00h na koncert Petrita Çekua (gitara) u crkvi Anuncijati, a potom u 20:00h na otvorenje izložbe ”Tajnovitosti” Dženise Pecotić.

Izložba ”Tajnovitosti”, Dženise Pecotić bit će otvorena u Pomorskom muzeju u Orebiću od 07/09 – 18/09

PETRIT ÇEKU
Petrit Çeku je rođen 1985. godine u Prizrenu (Kosovo) gdje je i započeo muzičko obrazovanje u suradnji sa Luanom Sapunxijem. Preseljenjem u Zagreb (Hrvatska) 2002. godine nastavio je naobrazbu u klasi Xhevdeta Sahatxhije, a potom u klasi Darka Petrinjaka na Muzičkoj Akademiji u Zagrebu, na kojoj je diplomirao 2008. godine. Slijedeći dječački san, od 2009. do 2013. godine se usavršavao kod Manuela Barrueca na konzervatoriju Peabody u Baltimoreu (SAD). Çekuov je izvanredni senzibilitet i ekspresivnost privukao publiku i kritičare diljem svijeta. Gitarski kritičar Colin Cooper oslovio ga je kao „solista visokih mogućnosti“. Nastupao je diljem Europe i Sjeverne Amerike sa solističkim recitalima te kao solist u pratnji simfonijskih orkestara poput Simfonijskog orkestra Allentowna, Simfonijskog orkestra Baltimorea, Komornog orkestra Češke filharmonije, Orkestra državnog hermitaža St. Petersbuga, Simfonijskog orkestra Albanske radiotelevizije, te najznačajnijim orkestrima u Hrvatskoj poput Zagrebačke filharmonije, Dubrovačkog simfonijskog orkestra te Simfonijskog orkestra HRT-a. Također, redovito nastupa sa poznatim ansamblom Zagrebački solisti te gitarskim triom Elogio. Tokom bogate karijere osvojio je devet prvih nagrada na internacionalnim gitarskim natjecanjima među kojima se izdvajaju natjecanje Christopher Parkening u Malibuu (2012., SAD), Schadt u Allentownu (2011., SAD), Maurizio Biasini u Bologni (2011., Italija) te natjecanje Michele Pittaluga u Alessandriji (2007., Italija). Çeku je prvu studijsku ploču objavio 2008. godine pod etiketom američke diskografske kuće Naxos. Iste je godine nagrađen godišnjom nagradom Mladi glazbenik godine koju dodjeljuje Zagrebačka filharmonija i Hrvatska poštanska banka. Također, 2005. godine dobiva nagradu Ivo Vuljević koju dodjeljuje Hrvatska glazbena mladež, te osvaja natjecanje Ferdo Livadić koje se održava u sklopu festivala Samoborska glazbena jesen. Trenutačno snima sve Bachove čelo suite u aranžmanu Valtera Dešpalja, koje će biti objavljene u prolječe 2016. godine pod etiketom španjolske kuće Eudora. Petrit Çeku svira na gitari američkog graditelja Rossa Gutmeiera.

DŽENISA PECOTIĆ
Dženisa Pecotić diplomirala je dizajn tekstila i odjeće u Zagrebu. Od 1982. godine članica je Udruženja likovnih umjetnika primijenjene umjetnosti Hrvatske. Kao članica Hrvatske zajednice slobodnih umjetnika bavi se kreiranjem muške, ženske i dječje odjeće, pa u tom svojstvu počevši od 1983. godine redovito nastupa na domaćoj i inozemnoj modnoj sceni, a svoje radove izlaže u hrvatskim i inozemnim galerijama. Kreirala je sve vrste službenih odora, a kao suautorica dizajnirala je uniforme za Počasnu bojnu, službene i svečane časničke odore HV-a, te odore za djelatnike Pravosudne, Financijske i Specijalne policije. Dobitnica je nekoliko nagrada za dizajn odjeće. Od 1986.g. bavi se kazališnom ( drama, opera, balet ) i filmskom kostimografijom, te je surađujući sa nizom uglednih hrvatskih i inozemnih redatelja i koreografa ostvarila oko stotinu kostimografskih projekata. Dobitnica je dviju nagrada “Marul” za kostimografije u predstavama “Fragile” i “Enciklopedija izgubljenog vremena” te je za kostimografiju i dva puta nominirana za Nagradu hrvatskog glumišta. Nositeljica je odlikovanja Spomenice domovinskog rata i Reda hvatskog pletera. Samostalno je izlagala u: Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski, Galeriji ULUPUH te MUO u Zagrebu, Galeriji Dubrovačka kuća u Dubrovniku, Galerie Centrum u Grazu i “Huellas” u Santiago de Chile-u.

Komentiraj sa Facebook-om | Morate biti prijavljeni na Facebook u web pregledniku