Dva kinobusa posjetitelja iz Dubrovnika na otvorenju četvrtog Kinookusa

Foto: Kinookus press
Jedan Kinobus ovoga puta nije bio dovoljan kako bi sve zainteresirane prevezao do Stona na otvorenje četvrtog Kinookus FFF-a. Kako veliki broj posjetitelja ne bi ostao u Dubrovniku, organizatori i prijevoznik odmah su dodali još jedan manji autobus kojim su svi sretno stigli u Ston

Na glavnom trgu u Stonu tražila se stolica više, što je najbolji pokazatelj interesa koji je četvrta edicija Kinookus FFF-a probudila kod publike u Županiji, Hrvatskoj i inozemstvu. Program otvorenja vodile su Romana Kolić i prevoditeljica Ana Nakić koje su nakon uvodnog video uradka pozdravile publiku i u općim crtama najavile glavne teme ovogodišnjeg festivala: prehrambeni suverenitet, novi europski kontekst za male tradicijske proizvođače, promišljanje poljoprivrednih politika i modela distribucije.
Uime Dubrovačko-neretvanske županije publiku je pozdravio zamjenik župana Davorko Obuljen koji je naglasio važnost festivala za filmsku kulturu Stona, posebno se osvrnuvši na valoriziranje lokalne proizvodnje i edukaciju mladih.
Načelnik Stona Vedran Antunica izrazio je veliko zadovoljstvo činjenicom da su organizatori izabrali baš Ston i poželio još puno edicija Kinookusa.
Koordinator Ivo Kara-Pešić našalio se rekavši kako veliki broj posjetitelja prijeti da „uništi“ reputaciju Kinookus FFF-a kao malog festivala s intimnom atmosferom. 
Umjetnička direktorica Ines Vasiljević najavila je film otvorenja „Slow Food Story“ na kojem je radila kao producentica, naglasivši kako je riječ ne samo o hrvatskoj, već i o premijeri u cijeloj Regiji. Direktor festivala Marijan Kocković zahvalio se volonterima i prijateljima Kinookusa koji su omogućili bogati program četvrte edicije te proglasio Festival otvorenim.
Publika je dugim pljeskom pozdravila film o 25 godina povijesti najvećeg svjetskog pokreta za zaštitu tradicijske poljoprivrede i gastroraznolikosti i njegovom utemeljitelji Carlu Petriniju.
Nakon filma posjetitelji su uživali u zakuski koju je pripremilo nekoliko stonskih i malostonskih ugostitelja i vrhunskim vinima peljeških i konavoskih obiteljskih vinarija.
Program otvorenja završio se fantastičnim nastupom dubrovačkog hip-hop dvojca Otpisanimatora i makedonskog bubnjara Parussion.
 
Komentiraj sa Facebook-om | Morate biti prijavljeni na Facebook u web pregledniku