Crowdfundingom prikupljaju sredstva za obnovu mauzoleja Mimbeli

Web stranica kampanje

Gotovo stoljetni problem neadekvatnog održavanja i propadanja obiteljske grobnice Mimbeli u Podgorju, značajne kako estetski i likovno, tako i povijesno, turistički i sentimentalno, Udruga za Orebić potpomognutima volonterima LAG-a 5 pokušava riješiti korištenjem alata 21. stoljeća – ‘crowdfundinga’.

Iako, vjerujemo, većina posjetitelja našeg portala zna priču o nesretnoj ljubavi Balda Mimbelija, nije zgorega ponoviti gradivo – čime je to obitelj Mimbeli i njen posljednji izdanak – Baldo Mimbeli zadužila Orebić, te zašto uz ostalo, ovaj spomenik za brojne Orebićane ima i sentimentalnu vrijednost, ovaj put iz pera legendarnog splićanina djelomično ruskih korijena, pokojnog profesora Anatolija Tolje Kudrjavceva:

Priča o Mimbelima

zaspala vestalinka

Riječ je, naime, o sudbini zadnjih izdanaka znamenite obitelji Mimbel(l)i, koja se ugasila prije gotovo stotinu godina, i to na način dostojan romana iz pera našega današnjega barda, Nedjeljka Fabrija. Čuveni i veoma bogati orebićki kapetan, Antun Mimbeli, i njegova supruga, nisu dopustili svojemu sinu, jedincu Baldu, da se oženi kćerkom njihove guvernante, Ruskinje, u koju je mladić bio neobično zaljubljen.
Uzgred rečeno, ta veza između orebićkih pomoraca i Rusije i te kako je evidentna. Pogledajte samo koliko je ruskih samovara na policama orebićkih saloća. Baldovim roditeljima je, navodno, smetalo što se njihov sin zaljubio u djevojku preskromna podrijetla i tuđe vjere, pa je ta zabrana ostala konačno. On se stoga nije nikada oženio i njegovom smrću 1911. godine ta se loza potpuno ugasila.
Baldo je nastavio živjeti u Trstu, ali svoj Orebić nikada nije zaboravio. Neprekidno mu je pomagao novčanim sredstvima, a naročito se zalagao za pomoć siromašnima. Tako da ga se i danas može smatrati najvećim dobrotvorom Orebića. To mu ipak nije smetalo da živi izrazito bonvivanski te da, na primjer, za samu jednu noć, u Beču prokocka jedrenjak. Nije mu bilo teško, jer ih je posjedovao cijeli niz.

Obiteljski mauzolej

Ali najdirljiviji dio te priče ima i svoj likovni dokaz. Baldo Mimbeli je, naime, na groblju pored crkve Gospe od Anđela dao podignuti obiteljski mauzolej, rad kipara Ivana Rendića. Taj otmjeni spomenik na groblju iznad Orebića, gdje od unatrag nekoliko godina počivaju i tijela uglednih naših akademika Cvita Fiskovića i Petra Šegedina, ukrašen je pozlaćenom ruskom kupolom, a njezina se pozlata nekoć stalno obnavljala kako bi, odozgo s brda, danju i noću svojim bljeskom upozoravala sve morske prolaznike. Na fasadi mauzoleja ističe se skulptura mlade žene s prema dolje okrenutim vrčem u ruci, iz kojega istječe tekućina. To je simbolično predočenje nesuđene Baldove supruge, a spomenuto istjecanje vode označava kraj roda Mimbelijevih.

Anatolij KUDRJAVCEV, Slobodna Dalmacija, feljton “Orebićke šetnje”

Tako od 27. kolovoza, na popularnoj crowdfunding platformi ‘Indiegogo’ traje kampanja kojom Udruga prikuplja sredstva kojima bi se izvršila sanacija mauzoleja, te kipa “Zaspala vestalinka”, djelo značajnog hrvatskog kipara Ivana Rendića.

Riječima organizatora:’Kako su sredstva koja su potreba za sanaciju mauzoleja značajna ideja je da se novac prikupi grupnim financiranjem (crowdfundingom) od strane lokalnog stanovništva, orebićke dijaspore ali i svih voljnih donatora iz Hrvatske i svijeta putem Indiegogo platforme. Ukoliko se prikupi dovoljno sredstava ona će se utrošiti na provedbu sanacije projekta prema već izrađenim konzervatorskim studijama i projektu sanacije.’

Crowdfunding još uvijek nema prihvaćenog hrvatskog prijevoda, pa ćemo posuditi opis od Zorana Rajna, osnivača prve crowdfunding platforme: CROWDFUNDING je (alternativni) način osiguranja kapitala koji se sastoji u javnom predstavljanju različitih vrsta projekata, najčešće u početnoj fazi razvoja, u koje građani ulažu novac na temelju neposredne javne interakcije s nositeljem projekta i skupne ili individualne procjene kvalitete projekta, iz altruističnih pobuda ili s ciljem ostvarenja profita ili stjecanja neke druge koristi.

Ideja ove crowdfunding kampanje jest donatorska (često se uz ponudu za financiranje proizvoda/projekta nude prvi ili specijalni primjerci proizvoda/usluge) iako se uz ‘hvala’, donatorima nude i dodatni znaci zahvalnosti – prvenstveno vođene ture Pelješcom, Orebićem i upoznavanje mauzoleja obitelji Mimbeli.

Kampanja je polučila značajan interes medija, pa je i ekipa HRT-ove emisije ‘Pola ure kulture’ posjetila Orebić, kako bi snimili priču o mauzoleju Mimbeli, Baldovoj nesretnoj ljubavi, nedostatku sredstava za sanaciju – te ovoj Crowdfunding kampanji.

Međutim, kampanja još uvijek nije privukla i značajan broj donatora – te u trenutku pisanja ovog članka broji pet donatora koji su ukupno donirali 270 američkih dolara. Želite li participirati u ovom prikupljanju sredstava, to možete učiniti do 26. listopada slijedeći link Crowdfunding kampanje za obnovu spomenika Mimbeli na Indiegogo.

Od organizatora saznajemo kako će, ukoliko se i ne prikupi dovoljno sredstava, prikupljeni novac pridodati sredstvima koja je za ovu svrhu planirala izdvojiti Općina Orebić (govori se o 100.000,00 kn), te očekuju kako će se u tom slučaju pristupiti makar najnužnijim sanacijskim radovima na mauzoleju.

 

Prilog iz emisije ‘Pola ure kulture” Hrvatske radiotelevizije

HRT – objavila na youtube-u Udruga za Orebić
Komentiraj sa Facebook-om | Morate biti prijavljeni na Facebook u web pregledniku