Bogat program i veliki odaziv na Noći muzeja u Pomorskom muzeju u Orebiću

Foto: Ivica Dajak | orebic.com.hr

Ove se godine i Pomorski muzej u Orebiću priključio  ‘Noći muzeja’ – manifestaciji koja se ove godine održala u više od 100 hrvatskih gradova i mjesta.  Noć  muzeja se u Hrvatskoj se održava od 2005. u oragnizaciji Hrvatskog muzejskog društva, a koncept je začet u Berlinu još 1997.

Nakon zbivanjima bogatog prosinca, božićnih i novogodišnjih blagdana, za nama je, kulturnom ponudom i društvenim događanjima siromašan siječanj. Tako je već s vrata Pomorskog muzeja u Orebiću bilo jasno kako je organizacija ovakvog događanja naišla na plodno tlo i veliko zanimanje žitelja našeg kraja. Oni manje skloni gužvi ostali su pred vratima ili u predulazu, dok je dvorana u prizemlju bila dupkom puna.

Program je počeo u dvorani čitaonice ‘Napredak’ u prizemlju zgrade muzeja, pozdravom kustosice Vesne Suhor, te nastupima klapa Geta, Nava i Nenada Borovine. Uslijedilo je zanimljivo predavanje Nevena Fazinića – fotografa, zaljubljenika u prirodu i autora zavičajnih monografija Korčule koji već dugi niz godina stvara putopisne materijale s Pelješca – koje planira pretočiti u knjigu – prvu cjelovitu monografiju Pelješca. Tako je okupljena publika uživala u projekciji fotografija prirodnih ljepota, povjesnih znamenitosti, arhitekture i svakodnevnice Pelješca – od Lovišta do Stona, te crticama i opisima lokaliteta i povijesnih zanimljivosti koji su dojmili autora – a za koje ni mnogi od nas ne znaju kako nam se nalaze u susjedstvu. Zbog brojnih planiranih aktivnosti druženje s Nevenom prekinuli smo na istočnom rubu općine Orebić – u Trsteniku, a ostatak Pelješca do Stona obećao nam je prezentirati prvom slijedećom prilikom.

U drugom dijelu programa brojna se publika preselila u muzejski prostor na katu, te u nesvakidašnjem okruženju šušura i glazbe razgledala postav Pomorskog muzeja. S građom, poviješću Orebićkog kraja i samog muzeja posjetitelje je upoznala kustosica Milena Grego- Njakara. Dobro raspoloženje i svečarski ton Noći muzeja iz prizemlja na kat su preselile članice ženske klape Nava kroz svoj glazbeni nastup.

Program je nastavljen neformalnim druženjem okupljenih uz bogatu trpezu koju su, za orebićka društvena događanja gotovo već tradicionalno, pripremile članice orebićkog ogranka Lige protiv raka Korčuila – Pelješac – Lastovo – Mljet, te naravno, nastavak glazbenog programa. 

U dvorani čitaonice ‘Napredak’ u sklopu ‘Noći muzeja’ svoje je rukotvorine ponudio na prodaju i orebićki ogranak Udruge roditelja djece s posebnim potrebama Moje sunce koja takvim akcijama skuplja sredstva za svoje projekte – prvenstveno angažman stručnjaka za rad s djecom s posebnim potrebama.

Ovo vrijedno događanje u organizaciji  Pomorskog muzeja pomogli su i Općina Orebić u čijem sastavu je i muzej, Turistička zajednica općine Orebić, LAG 5, te Liga protiv raka. Brojnost i entuzijazam publike nagradili su trud organizatora, ali i potvrdili kako sličnih manifestacija Orebiću treba i više i češće – posebno izvan turističke sezone.

 

Komentiraj sa Facebook-om | Morate biti prijavljeni na Facebook u web pregledniku