3. Međunarodni Korčula krosmedija lab, umjetnička rezidencija i Pelješka akademija za mlade

Prošli tjedan na Korčuli, Pelješcu i u Splitu, od 5. do 12. prosinca, u organizaciji Mojih Čarobnih Misli iz Zagreba, održan je još jedan međunarodni Korčula krosmedija Lab i umjetnička rezidencija, te Pelješka medijska akademija za mlade, kao završnice još jednog raznolikog i bogatog programa platforme DECro01, koja djeluje u Hrvatskoj već 13 godina.

I ove godine, zahvaljujući podršci Hrvatskog Audio Vizualnog Centra (HAVC-a) te kontinuiranom partnerstvu HTP Korčula, koji su nas već tradicionalno u zimskom periodu ugostili u jednom od najstarijih i najšarmantnijih hotela na Jadranu – Hotelu Korčula De La Ville, sagrađenom 1912, u kojem su između ostalih mir potražili Jackie Kennedy, Sophia Loren, britanska spisateljica Rebecca West, kralj Edward VII, Jospi Broz Tito i mnogi drugi.

Nadovezujući se na prošlogodišnji pripovjedni diskurs krosmedijskog promišljanja o inspiraciji prostora i života na ovom području, ove godine u 7 intenzivnih radnih dana na «otoku» snimljeno je 9 kratkih filmova! vođenih zajedničkom temom ovogodišnjeg Laba -«Svaki čovjek je otok».

Ovogodišnji glavni gosti rezidencije bili su filmski umjetnički kolektiv iz francuskog grada Saint-Étienne, “Le Revanchard», kojeg čine glazbenici, ilustratori, snimatelji, scenaristi, glumci, montažeri i strip autori: Domizia Tosatto, Baptiste Deyrail, Adrien Milliot, Steve Ollagnier, Franck Gimenez, Pierre Jaffeux and Maxime Dejob, koji su radili zajedno s hrvatskim umjetnicima i profesionalnim polaznicima Tinom Bikić, Editom Drušković, Elom Gašperov, Joškom Matićem, Magdom Mas, Ivom Cetinićem i Antonijom Novosel, pod mentorstvom Helene Bulaja Madunić, Diane Malhebre i Krishne Stotta, na gotovo svim žanrovima, od romantične komedije, preko SF-a do dokumentarističkih crtica, a sve inspirirano prostorom i ljudima Korčule i Pelješca, koje su gosti Laba i rezidencije po prvi puta posjetili.

Ove godine u sklopu Laba ostvarili smo i uspješnu suradnju s Centrom za kulturu Korčula kojem smo na poklon donijeli najnagrađivaniju i najuspješniju kolekciju hrvatskog animiranog filma «Priče iz davnine», čije su projekcije, održane na Svetog Nikolu, korčulanska djeca oduševljeno pozdravila. U suradnji s Centrom za kulturu i korčulanskim Kinom tijekom našeg boravka održali smo i projekciju filmova kolektiva Le Revanchard, te predstavljanje platforme Kinoctambule koje je pripremila Diana Malhebre, kao uvod u pokretanje platforme Kino Korčula u idućoj godini DECro01 programa.

Da je ova godina, 3. po redu kako DECro01 pohodi Korčulu i Pelješac, bila i više nego uspješna govori nam u prilog i suradnja koju smo ostvarili s glazbenicima KUM-a – Korčulanske Udruge Mladih, s kojima smo održali tri zajendička glazbena druženja u njihovim prostorima, gdje su naši francuski gosti, na sveopće oduševljenje publike, razmijenili svoja bogata glazbena znanja s iznimno talentiranim korčulanskim domaćinima.

Kao i svake godine dio naših aktivnosti bio je organiziran i tijekom godine, tako smo ovo proljeće u sklopu DECro01 Pelješke Medijske akademije, koju smo održali u travnju u Vignju, s fokusom na scenarističkoj radionici, donirali omnibus «Priče iz davnine» i Matici Hrvatskoj – Ogranak Orebić, te tako i u Pelješkoj sredini aktivno pomogli nastojanja voditeljice programa Tine Bikić u pokretanju Pelješkog kina i proširenju DECro01 aktivnosti u Orebiću.

Program Laba i umjetničke rezidencije aktivno smo ove godine promovirali na Filmskom Festivalu u Cannesu, gdje smo dogovorili ovogodišnju suradnju s francuskim filmašima i umjetnicima, te na marketu za animirani film, krosmediju i video igre 3D Wire u Segoviji, s kojim aktivno surađujemo od 2014., a koji je ove godine pohodila i stipendistica programa Ela Gašperov.

DECro01 platforma svake godine dovodi i zanimljive predavače u ostale hrvatske gradove i na hrvatska sveučilišta, tako smo i ove godine nastavili tu tradiciju, te smo u lipnju u suradnji s platformom Boonika, studijem Boonar, časopisom Reboot i Kinom Europa u Zagrebu održali radionicu koncept arta za video igre japanskog ilustratora i dizajnera Takeshi Oge, dugogodišnjeg suradnika Sony Computer Entertainment Inc., i ujedno i našeg novog suradnika i mentora krosmedijskog DECro01 Laba i umjentičke rezidencije.

Ove godine smo po prvi puta ostvarili suradnju i sa Splitskim sveučilištem. U ponedjeljak, 12. 12. održali smo dvosatnu radionicu na Umjetničkoj akademiji u Splitu – UMAS-u, zahvaljujući kolegi Veljku Popoviću koji nas je ugostio na odsjeku za film i video, gdje smo predstavili rad DECro01 platforme, partnerskog filmskog Laba Kinoctambule, prikazali filmove naših ovogodišnjih gostiju, te održali radionicu o krosemdijskim formatima u filmskoj i video umjetnosti.

Helena Bulaja Madunić je i ove godine kroz studeni i prosinac, vodila i pilot program krosmedijskog obrazovanja – Video4Me, kojeg provodi POU odjel za Kulturu, Zagrebu.

Komentiraj sa Facebook-om | Morate biti prijavljeni na Facebook u web pregledniku