Izglasan općinski proračun za 2017. – 32. sjednica Općinskog vijeća u zvuku i fotografijama

Foto: I. Dajak | Orebić.com.hr

Prošle je subote, 10 prosinca, izglasan Proračun Općine Orebić za 2017. godinu, ali i nekoliko drugih, zanimljivih odluka. Poslušajte i pročitajte kako je bilo na 32. sjednici Općinskog vijeća.

Proračun Općine Orebić izglasan je već 10. prosinca, pet dana ranije od državnog – pa se svi involvirani u politički život Općine Orebić mogu posvetiti adventu i nadolazećim blagdanima. Nažalost, Proračun još službeno nije na web stranicama Općine da bi ga mogli ‘linkati’ – a naglaske iz dokumenta, kao i rebalansa ovogodišnjeg proračuna možete vidjeti u našem članku: Proračun Općine Orebić za 2017.g. – sutra pred Općinskim vijećem, te ih saslušati u elaboraciji općinskog načelnika u zvučnom zapisu sjednice uz članak.

Iako su rebalans i Proračun bili središnje točke sjednice, zanimljivo je bilo i na ostatku sjednice pa smo tako već kod vijećničkih pitanja mogli čuti o:

Naplata odvoza smeća iznajmljivačima

Vijećnica Grljušić (HDZ) požalila se na ovrhe koje je KTD Bilan pokrenuo protiv iznajmljivača koji nisu podmirili prošlogodišnje račune za odvoz smeća ‘po ležaju’, te skrenula pozornost kako je u ovogodišnjim računima naveden ‘pogrešan broj ležajeva’ u koje su ubrojeni i pomoćni ležajevi. Načelnik Ančić očitovao se kako zna da je u cirkulaciji predložak pritužbe na ovrhe, te kako je prigovor pravo svakog građanina. Također se suglasio kako su u velikom broju novom računa ‘pogrešno’ obračunati ‘pomoćni kreveti’ te kako bi ti građani trebali uputiti pritužbu KTD Bilan koja bi trebala biti prihvaćena. Čini se da ni KTD Bilan, ni vijećnica, niti načelnik ipak nisu do kraja prepoznali zakonske nedostatke ovog rješenja – te se nadamo da će KTD Bilan barem od slijedeće godine primjenjivati zakonom predviđene modele obračuna – a potrošači u međuvremenu svoja prava mogu pokušati zaštiiti zakonom predviđenim metodama – pritužbama, te eventualno, sudskim putem.

Dovršetak Osnovne škole i školske dvorane u Orebiću

Na pitanje vijećnika Antičevića i Rosa (HDZ) načelnik je izvijestio kako su sredstva za dovršetak osigurana u cijelosti, te kako se očekuje dovršetak škole do 15. veljače, nakon čega će Općina ishoditi uporabnu dozvolu, te očekuje da će dovršenu zgradu predati početkom ožujka. Valja napomenuti da tek nakon toga treba uslijediti opremanje zgrade, pa se čini da će useljenje vjerojatno biti početkom slijedeće školske godine.

Prostorni plan, zaobilaznica Orebića

Kao što smo već čuli na Javnom izlaganju, na pitanje vijećnika Krističevića, načelnik je još jednom kazao da aktualni koridor postoji, da su na njemu provedena geološka istraživanja, što je dovedeno pred lokacijsku dozvolu, međutim, sukladno novoj županijskoj prometnoj studiji potencira se most za Korčulu koji aktualizira sjevernu trasu zaobilazice. Također, zbog loše financijske situacije Hrvatske ceste su u isti projekat stavili niz zahvata (Luka Korčula, luka Perna, te zaobilaznice više peljeških naselja). Sugerirao je kako bi istraživanje nove trase značilo čekanje 10 – 15 godina, što Orebić ne može sebi priuštiti. Kazao je kako bi se u ovoj kalendarskoj godini trebala održati tematska sjednica vijeća. 

Vijećnik Krističević je skrenuo pozornost na neobične okolnosti vezane uz manje proširenje građevne zone na području naselja Mokalo, za koje mu je, kaže, rečeno da je, iako protivno redovnoj proceduri, provedeno na zahtjev Mjesnog Odbora Orebić. Kazao je kako je saznao da Mjesni odbor Orebić ni njegov predsjednik nisu uputili nikakav zahtjev, a da je on u posjedu takvog dokumenta koji je, prema njegovim saznanjima, zaprimljen u Općini. Načelnik je kazao kako se dogodila ‘revizija građevnog područja’, te je pozvao vijećnika da donese rečeni dokument, pa će se istražiti sve činjenice i izvršiti kompletan nadzor nad tim predmetom.

(Ne)pitka voda s Trstenice

Na pitanje vijećnika Jurjevića (HDZ) o razvoju događaja nakon negativnih nalaza vode za piće u DV Orebić, načelnik Ančić se očitovao kako su zadnja dva nalaza vode u DV Orebić u redu, a izvor Trstenica je trenutno zatvoren. Također je kazao kako izgleda da crpljenje vode s izvora Trstenice ‘nije bilo baš legalno’, te da se treba nabaviti kloromat, ali i urediti koncesija i druga dokumentacija kako bi se ta voda mogla crpiti.

Nadamo se da će prije ponovnog korištenja vode s crpilišta Trstenica biti provedene sve potrebne analize i propisane mjere kako bismo kada otvorimo slavinu bili sigurni da je voda koju pijemo zaista prikladna za ljudsku uporabu.

Kroz pitanja vijećnika raspravljalo se i o brojnim drugim temama: eventualnom preuzimanju orebićkog vodovoda od strane regionalnog NPKLM-a, stečaju vinarije Dingač, ‘Balon’ dvorani, štetama nastalim nakon kiša i asfaltiranja, prodaji nekretnina u vlasništvu Općine i drugim…

Rebalans Proračuna za 2016.g.

Nakon što je načelnik obrazložio razlike nastale u odnosu na prvotno planirani, odnosno već rebalansirani Proračun za 2016., posebno se negativno na Rebalans osvrnuo vijećnik Tomislav Jurjević, naglašavajući kako je već pri njegovu donošenju sugerirao kako je nerealan. Također je skrenuo pozornost na proračunsku nedisciplinu, odnosno segmente u kojima su planirana sredstva prekoračena i za pola milijuna kuna više, što uvelike premašuje zakonom predviđeno dopušteno prekoračenje – odnosno bez prethodnog rebalansa i odluke Vijeća tako se nije smjelo raspolagati sredstvima.

Posebno je oštro kritizirao očite pogreške u ‘Programu gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture’, te ‘Planu razvojnih programa’ koji su neusklađeni s proračunom i sadrže niz matematičkih pogrešaka. Pregledom je utvrđeno kako je došlo do grešaka pri izradi tih dokumenata, te je napravljena pauza u trajanju od pola sata, nakon koje je načelnik izdiktirao izmjene  – ispravke spomenutih dokumenata. Nakon toga je rebalans proračuna izglasan sa sedam glasova ‘vladajućeg bloka’ uz protivljenje pet nazočnih vijećnika HDZ-a.

Proračun za 2017.g.

Rasprava o Proračunu za 2017.g. i pratećim dokumentima počela je nakon 2 sata i 45 minuta sjednice. Načelnik Ančić elaborirao je sadržaj proračuna, a oporbeni HDZ okarakterizirao ga je kao predizborni i nerealan. Predsjednik OO HDZ-a posebno je izdvojio projekt žičare sv. Ilija za koji je u proračunu planirano 350.000,00 kn. Izrazio je skepsu da će se u slijedećih nekoliko desetljeća naći investitor za takav projekt, te sugerirao da su se ta sredstva trebala preusmjeriti u ‘elementarne stvari’. Načelnik je branio i obrazlagao detalje pojedinih planiranih projekata.

Na planirani proračun detaljno se osvrnuo i vijećnik Jurjević, koji je pohvalio realitet planiranja manjih poreznih prihoda u svjetlu porezne reforme, ali i kritizirao, po njemu nerealno planirane prihode od komunalnog doprinosa i komunalne naknade – sugerirajući da su nerealno planirani u iznosu milijun i pol kuna više kako bi se u proračunu naći neki projekti za koje inače ne bi bilo sredstava. Tražio je pojašnjenje planiranih sredstava za plaću/naknadu načelnika i zamjenika načelnika – koji su po njegovu mišljenju planirani većim nego što je potrebno. Izrazio je i skepsu u ozbiljnost realizacije planiranih projekata jer se isti ponavljaju iz prethodnih godina.

Načelnik Ančić pojasnio je kako se ne može sa sigurnošću znati hoće li nakon lokalnih izbora načelnik i njegov zamjenik dužnost obavljati uz naknadu ili kao profesionalci, te su planirana sredstva za sve mogućnosti. Sugerirao je i kako se projekti planiraju već dulje vrijeme, ali za njih do sada nije bilo sredstava, te da je proračun realan i dio projekata ‘izbačen’ jer se zna da se neće moći financirati (prvenstveno zbog promjene okolnosti dobivanja potpora za projekte iz državnog proračuna).

Čini se da je vijećnike na određeni način iscrpio tijek sjednice, pa se bez veće daljnje rasprave pristupilo glasovanju. Proračun je izglasan uz 7 glasova ‘vladajućih’ za i 4 glasa protiv – nazočnih vijećnika oporbenog HDZ-a. Kako se radi o milijunima kuna građana općine Orebić, za poželjeti je ubuduće više transparentnosti prema građanima, te više strpljenja i ozbiljnosti vijećnika – koji trebaju osigurati da se ta sredstva utroše na najoptimalniji način u interesu žitelja općine.

Odluka o rasporedu sredstava za financiranje stranaka i nezavisnih vijećnika izglasana je jednoglasno – bez rasprave, kao i Odluka o privremenoj zabrani izvođenja građevinskih radova.

Dohrana plaža

I ove je godine pred vijećnike došla na odbrenje odluka koja određuje koliko će se materijala iz kamenoloma u Podvlaštici iskoristiti za dohranu pojedinih plaža na području Općine. Vijećnik Dario Krističević iznio je prijedlog kojim bi se, uz predložene, dohranile još neke plaže. Iako se prvotno činilo kako njegov prijedlog neće biti prihvaćen – uz podršku vijećnika Vladimira Vukovića (SDP) i Kazimira Opačka (HKS) uz nazočne vijećnike HDZ-a amandman je usvojen kao dio donešene odluke.

Tonski zapis:

Detalje sa sjednice možete poslušati u tonskom zapisu uz članak:

{jumi [*57]}

 

Komentiraj sa Facebook-om | Morate biti prijavljeni na Facebook u web pregledniku