S 21. sjednice Općinskog vijeća – AUDIO, FOTO

Foto: Ivica Dajak | orebic.com.hr

U ponedjeljak, 30 studenog, održana je 21. sjednica Općinskog vijeća. Vijeće je na njoj poništilo vlastiti zaključak od 4. listopada 2013.

Jedina točka dnevnog reda bila je: Očitovanje Općinskog vijeća na traženje Visokog Upravnog suda RH po pitanju Zaključka o ispravci tehničke pogreške u Odluci o donošenju Izmjena i dopuna Odluke o donošenju PPU Općine Orebić, koju su predložili vijećnici HDZ-a, na čiju je inicijativu sjednica i sazvana. Deset na glasovanju nazočnih vijećnika na kraju je podržalo Zaključak o poništenju spomenutog zaključka, dok je protiv bila vijećnica Bosiljka Bilčić s KLGB Marije Mrgudić ‘Zajednica sretnih ljudi’.

Kao što smo pisali u najavi sjednice poništeni je zaključak donešen još 2013. godine, nakon čega ga je resorno ministarstvo 2014. stavilo van snage, a Visoki upravni sud u postupku je donošenja konačne odluke o njegovoj (ne)zakonitost i, o čemu je i tražio očitovanje Općinskog vijeća.

Vijećnici HDZ-a su u raspravi oštro kritizirali donošenje i daljnje postupanje vijeća i ureda načelnika u vezi tog zaključka. Prednjačili su Vladimir Bogoje, koji je i kod donošenja ovog akta upozorio na njegovu nezakonitost, te Tomislav Jurjević koji je i otvoreno izrazio svoje sumnje kako je upravo bivša predsjednica Općinskog vijeća, koristeći svoj položaj, forsirala donošenje poništenog zaključka kako bi pogodovala vlastitim privatnim interesima. Zbog, po njima, neprimjerenog postupanja vladajućih vezano za ovaj akt, tražili su da se uz Zaključak o poništenju, donese i obrazloženje kojim bi Vijeće osudilo postupke i radnje bivše predsjednice Vijeća kao i ponašanje izvršne vlasti – načelnika općine Orebić – zato što nije ovaj zaključak odmah po donošenju obustavio od primjene. Nakon neslaganja od strane vladajućih, odustali su od glasovanja o ovom prijedlogu – te se zadovoljili samim poništenjem spornog zaključka.

Kako 19. i 20. sjednica OV nisu uključivale sve redovne aktivnosti zbog izbora novog predsjednika Vijeća – na ovoj smo imali priliku čuti detaljno izviješće načelnika o radu izvršne vlasti u proteklom razdoblju, kao i brojna vijećnička pitanja. Očekivano, najviše vijećničkih pitanja imali su oporbeni vijećnici – a govorilo se o širokom spektru tema – cestogradnji, odvozu smeća, imenovanjima i razrješenjima u KTD BIlan, čak i obilježavanju 150. godina osnutka Pelješkog pomorskog društva. Pohvalu je uredu načelnika uputila Bosiljka Bilčić, koja je naglasila dobru suradnju Općine Orebić s Mjesnim odborom Lovište kojem je na čelu.

Cjelovitu snimku sjedncie, kao i obično, poslušajte ispod članka. Zahvaljujem Općini Orebić, načelniku i tajnici Općinskog vijeća na dodatnom koraku u suradnji – kojim su omogućili da snimku koja je zbog tehničkih smetnji bila nepotpuna – upotpunim s 5 minuta koji su nedostajali – te tako u najboljoj tradiciji nastavim ovu praksu poboljšanja transparentnosti rada predstavničkog tijela naše općine.

{jumi [*43]}

Komentiraj sa Facebook-om | Morate biti prijavljeni na Facebook u web pregledniku