Proračun Općine Orebić za 2015. na sjednici Vijeća u petak, 19. prosinca

Foto: Silvija Tomašević | orebic.com.hr

Za petak 19. prosinca u 16:30 sati, sazvana je 13. sjednica aktualnog saziva Općinskog vijeća. Na dnevnom redu su rebalans proračuna za 2014., proračun za 2015., ali i druge zanimljive odluke.

Informirajte se kako se upravlja vašim sredstvima i imovinom, prolistajte proračunske dokumente!  

Općina Orebić jučer je na svojim mrežnim stranicama objavila sve materijale vezane uz 13. sjednicu OV. (dokumenti su također objavljeni i lani, pred 6. sjednicu na kojoj je donošen proračun za 2014.). Pozdravljamo mogućnost da građani mogu kontiunirano pratiti kako se barata njihovom imovinom i novčanim sredstvima, te se nadamo da će slijedeći proračun pratiti i vodič za građane, koji bi uključivao jednostavne i građanima razumljive sažetke ovog kompleksnog ali važnog dokumenta. Istini za volju, iako takav dokument sugerira Akcijski plan za provedbu inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast u Republici Hrvatskoj koji je prihvatila i Vlada RH – malo je jedinica lokalne i područne samouprave koji su ga producirali.

Na stranicama Neovisnog portala orebic.com.hr donosimo:

a sve ostale dokumente vezane uz 13. sjednicu OV možete pronaći na službenim mrežnim stranicama Općine Orebić.

Čak 14 točaka dnevnog reda naći će se pred vijećnicima u petak. Za očekivati je kako će ona najvažnija za opstojnost i stabilnost aktualne vlasti, proračun za 2015. biti donešena većinom vijećnika vladajuće koalicije – bez obzira na moguće prigovore ili neslagnaja oporbenih.

Naglaske iz prijedloga proračuna za 2015. ostavit ćemo za izvješće sa sjednice, jer zbog želje da što prije objavimo najavu sjednice i osnovne informacije nismo stigli temeljito proučiti ovaj dokument koji predviđa oko 41 milijun kuna prihoda  i rashoda u 2015. (21 milijun kuna odnosi se na projekt rekonstrukcije i dogradnje škole) ili upitati za nejasnoće – cjelovit dokument možete preuzeti na linku uz članak. – prijedlog proračuna za 2015.

Rebalansom proračuna za 2014. predviđa se 6 milijuna kuna manje prihoda i 7 milijuna kuna manje rashoda nego što je prvotno predviđeno proračunom, pa je rebalans konstatirao i milijun kuna proračunskog suficita. Suficit je prvenstveno rezultat poboljšane naplate poreznih prihoda, nešto manjih rashoda  kod različitih koristnika proračuna – tijela, ustanova i udruga, ali i odgode realizacije pojedinih manjih infrastrukturnih projekata. Glavnina od šest milijuna kuna kako prihoda, tako i rashoda odnosi se na financiranje radova na izgradnji i rekonstrukciji školske zgrade – te se zapravo ne odnosi na neposredno korištenje sredstava općinskih poreznih obveznika. Cjelovit prijedlog rebalansa možete preuzeti uz članak – rebalans proračuna za 2014.

Kritike vladajućima od strane oporbe očekujemo prvenstveno zbog činjenice što se rebalans općinskog proračuna, te izmjene i dopune programâ gradnje i održavanja infrastrukturnih komunalnih objekata pred vijećnike i javnost iznose tek nekoliko radnih dana do kraja tekuće godine – te im se ne omogućava da na predložene izmjene objektivno utječu ili ih mijenjaju – već samo potvrde već provedeno. Na sličan način oporba bi mogla reagirati i na informacije o kupnji brodova Lovor i Tamaris – jer se i taj – najmanje 2,5 milijuna kuna težak poslovni pothvat općinskog komunalnog poduzeća pred vijećnike stavlja nakon što je već poduzet. Različita mišljenja mogli bi čuti i na temu infrastrukturnih komunalnih objekata, na kom se polju dosta stvari odradilo drugačije nego što je prošlog prosinca planirano.

Na svoj način zanimljiva će biti i rasprava o dohrani pojedinih plaža na području Općine, jer smo na tu temu već imali prilike čuti niz različitih stavova vijećnika s obje strane dvorane – vladajuće i oporbene. Obzirom da se radi o posljednjoj točki dnevnog reda – pitanje je koliko će vijećnici imati energije o njoj žustro raspravljati. Jer, iako je na sjednici niz zanimljivih tema – držimo kako će ona proteći relativno mirno, prvenstveno zbog činjenice da je podrška proračunu osigurana u vladajućoj koaliciji, ali i zbog količine materijala o kojem se mora odlučivati – koji će nužno zahtjevati puno vremena – a sjednica se održava neposredno pred božićne i novogodišnje blagdane.

Unatoč tome, orebic.com.hr će na sjednici biti zastupljen cjelovitom programsko – tehničkom ekipom, te osigurati izravan tonski i tekstualni prijenos , kao i izvješće i reportažu. Nažalost ne možemo osigurati adekvatan video prijenos ili reportažu, jer očekivano višesatno trajanje sjednice nadilazi tehničke mogućnosti raspoložive opreme i ljudstva.

 

Dnevni red sjednice
Rebalans proračuna za 2014.
Rebalans proračuna za 2014. – dodatak
Proračun za 2015.

Komentiraj sa Facebook-om | Morate biti prijavljeni na Facebook u web pregledniku