Privremeni rezultati izbora za EU parlament – kako smo glasali na području Općine Orebić

Ilustracija: orebic.com.hr

Rezultati na području općine Orebić redoslijedom lista slični su nacionalnima, sličniji županijskima, a opet dovoljno različiti da ih vrijedi prokomentirati.

Lista koalicije desnog centra predvođena HDZ-om – pobjedu je odnijela i u Orebiću, s gotovo 51% glasova, tek 1% više nego na županijskoj razini – tradicionalno znatno više od nacionalnih 41,5%. Rezultat lijeve koalicije predvođene SDP-om, u općini Orebić je oko 29% – slično nacionalnom rezultatu, te 2% veći nego na županijskoj razini.

ORAH Mirele Holy s 8,24% u našoj se općini drži gotovo jednako dobro kao i na nacionalnoj razini, te nešto bolje nego u županiji, te je ujedno i posljednja lista koja bi na razini općine Orebić prešla izborni prag (5%). Vrijedna je spomena još i koalicija ‘Savez za Hrvatsku’, koja je na našem terenu dobila 3,63% glasova – lošiji rezultat nego na nacionalnoj razini. Čini se kako je ‘desno’ biračko tijelo na području općine (ali i županije) prilično kompaktno.

Izlaznost na birališta na području Općine Orebić relativno visokih 30,20%, znatno bolje od nacionalnog prosjeka od 25,22%, te veća i od županijskih 28,08%.

Zanimljiv je na našem terenu i rezultat preferencijalnih glasova Ruže Tomašić – koja je na biralištima u općini Orebić osvojila 39% preferencijalnih glasova na svojoj listi (27% u županiji i 28% na nacionalnoj razini). Čini se kako je HSP – AS dobro iskoristio poziciju nositelja izvršne vlasti i okosnice šarene vladajuće koalicije Općine Orebić – te u kratkom vremenu ojačao stranačku infrastrukturu i osigurao 225 preferencijalnih glasova za svoju kandiatkinju – naspram prošlogodišnjih 69.

 

 

Komentiraj sa Facebook-om | Morate biti prijavljeni na Facebook u web pregledniku