Priopćenje za javnost općinskog vijećnika SDP-a Gorana Palihnića o događajima vezanim za koncesiju za liniju Orebić – Korčula

Foto: I. Dajak | Orebić.com.hr

Općinski vijećnik SDP-a, Goran Palihnić, dostavio nam je priopćenje za javnost vezano za događanja oko dodjele koncesije za brodku liniju Orebić – Korčula. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Na prošloj sjednici Općinskog vijeća, održanoj dana 19. prosinca 2020., među tri pitanja koje kao vijećnik imam pravo postaviti kao najvažnije sam istaknuo pitanje brodske koncesije na liniju Orebić – Korčula. Naime, već tada su postojale spekulacije da ja na natječaj za koncesiju na iduće tri godine osim našeg Bilana ponudu poslala i određena tvrtka iz Zadra te da je agencija izrazila mišljenje da je spomenuta tvrtka sakupila veći broj bodova po kriterijima natječaja. Prosto rečeno, izgubili smo koncesiju.

Meni je osobno bilo jasno što se dogodilo jer sam dobro proučio cijelu priču. Naši brodovi ne zadovoljavaju sigurnosne standarde. Kod dodjele koncesije prije 3 godine Bilan je bio upozoren da na sljedećem natječaju brodice moraju imati ugrađeno dvostruko dno ili treba na natječaj izaći s novim brodicama. Domaći rad smo dobili, imali smo 3 godine da ga napravimo, nismo napravili ništa.

Na moje pitanje na vijeću načelnik Tomislav Ančić odgovara da ništa nije gotovo, da oni koriste sva pravna sredstva da se koncesija ne izgubi i uvjerava nas da će natječaj biti poništen. Ja mu na to repliciram da se bojim zbog ishoda i da mogu odmah pretpostaviti kako će se stvar rasplesti. Po mom mišljenju stvar će se samo prolongirati do izbora, jer ne daj Bože da se linija i 15 radnih mjesta koji idu uz nju izgube uoči lokalnih izbora. Nakon izbora očekujem da će liniju održavati novi brodar, a nama će ostati 2 brodice za koje više nemamo svrhu i, što je još bolnije, skoro 4.000.000 KN kredita za otplatu kupnje tih istih brodica. Meni je potpuno nezamislivo da se taj kredit uzeo s počekom od 5 godina!!! Dakle linija radi, prihod se ubire, a kredit se ne vraća. Sada kad više nećemo imati liniju, sad treba kredit otplaćivati! Od čega, od kojih prihoda?!

Ono što me na spomenutom vijeću naviše rastužilo i zabrinulo jest činjenica da osim mog pitanja i kratkog odgovora načelnika, te moje replike na njegov odgovor ni riječi više nije bilo! Kad sam išao na vijeće, razmišljao sam puno o tom zaista gorućem pitanju. Očekivao sam burnu raspravu, angažman, pa ne baš svih, ali barem još 2-3 vijećnika. Međutim mojih 10 min i totalni muk. Nitko drugi ni riječi, kao da je to neka usputna, nebitna stvar. Ovo sve pišem danas jer sam jučer 12.2..2021. na stranicama Agencije za linijski promet pronašao obavijest s rezultatima natječaja i sada je konačno. Linija Orebić – Korčula dodijeljena je brodaru G&V Line ladera d.o.o.

Da bih vam malo više pojasnio što smo točno izgubili iznijet ću sljedeće podatke. Osim prihoda od karata koje se naplate putnicima održavanje linije je subvencionirano od strane države. Iznos subvencije koji agencija uplati Bilanu kreće se oko 1.500.000 KN godišnje. Dnevni prihod od karata u sezoni se vrti oko 50.000 KN. A podatak koji me stvarno iznenadio jest da trošak plovidbe u jednom smjeru ne prelazi 30KN (u to nije uključen trošak posade). Dakle s prodane 3 otočke karte brodica je pokrila svoj trošak, sve ostalo je zarada. Ma uzmimo neka je 10 karata trošak, promislite samo koliko su profitabilne brodice bile i što smo danas izgubili!

Zaključno bih samo napisao da su se još jednom priče i obećanja našeg načelnika pokazale ništa drugo nego laži i manipulacije. Uvjeravao nas je cijelo vrijeme da ćemo koncesiju dobiti bez novih brodova, sada nas je uvjeravao da linija nije izgubljena, da će natječaj biti poništen. Čak su i ostvarili onaj dio da Bilan vozi do izbora jer su uspjeli dobiti produžetak ugovora na 6 mjeseci. Ne sumnjam da bi se s načelnik s tim hvalio da je stvar riješena, međutim EU od nas traži ipak određenu dozu transparentnosti tako da ovaj podatak nije mogao ostati sakriven bez obzira koliko se g. Ančić to možda trudio sakriti. Nažalost, ostvarit će se ono moje predviđanje s prošle sjednice vijeća i nakon izbora naše brodice više neće ploviti. G. Ančić nas uporno uvjerava u svoje veze u Zagrebu, u svoj odnos sa saborskim zastupnikom g. Brankom Bačićem. Politika je u nas najbitnija, politika sve može riješiti. Vidimo na ovom primjeru koliko nam je to pomoglo. Sve te priče su samo kula od karata, jednako kao što je cijela vladavina g. Ančića samo kula od karata! Temelji te kule su tračevi, laži, dezinformacije, politička trgovina, pogodovanje i korupcija. Vrijeme je da se ti temelji dobro uzdrmaju i da je zajedno na izborima konačno i jednom zauvijek srušimo!

Vaš općinski vijećnik
Goran Palihnić

Komentiraj sa Facebook-om | Morate biti prijavljeni na Facebook u web pregledniku