Priopćenje kluba vijećnika HDZ-a povodom jučer prekinute sjednice Općinskog vijeća

Foto: Ivica Dajak | orebic.com.hr - arhiva

Primili smo priopćenje kluba vijećnika HDZ-a povodom prekida 15. sjednice Općinskog vijeća.

Kako je naš medijski prostor otvoren svim sudionicima društvenog i političkog života općine Orebić, priopćenje prenosimo u cijelosti:

Poštovani stanovnici općine Orebić,

općinski odbor HDZ-a i klub vijećnika HDZ-a, ovim putem skreće pažnju javnosti zbog neodgovornog izvršavanja dužnosti izvršne vlasti, načelnika Tomislava Ančića i donačelnika Perice Tolja, te posebno ukazujemo na neodgovoran rad vijećnika iz koalicije HKS-SDP-NL.

Današnja, 15. sjednica Općinskog vijeća je prekinuta, iako su vijećnici HDZ-e su tražili da se sjednica nastavi, te da se osiguraju normalni uvjeti za rad sukladno zakonskim, podzakonskim i općim aktima o radu Općinskog vijeća, što je vladajuća većina odbila.

Mi kao oporba svjesni smo vrijednosti novih investicija u našoj općini i smatramo da je nedopustivo da osobni obračuni načelnika i predsjednice vijeća sa svojim neistomišljenicima zaustavljaju razvoj i onemogućavaju donošenje odluka koje bi omogućile investiranje i razvoj naše općine.

Važno je da i Vi, dragi sugrađani, znate da je tajnica Općinskog vijeća gospođa Ćurković cijelo vrijeme bila nazočna u dvorani, i smatramo da se predsjednica Općinskog vijeća Mrgudić trebala ispričala zbog osobnih uvreda upućenih gospođi Ćurković, a načelnik Ančić se trebao ispričati zbog iznošenja neistina o članu obitelji gospođe Ćurković.

Poznavajući dosadašnji rad gospođe Ćurković i njezinu neospornu odgovornost prema dužnosti koju obavlja mogli su se steći uvjeti za nastavak sjednice i nesmetan rad Općinskog vijeća.

Vijećnici HDZ-e su ukazali na kršenje poslovnika koje je iznošenjem neistina o radno-pravnom statusu (razriješenih) direktora komunalnih društava u vlasništvu Općine Orebić, u trenutku kad je prilikom odgovora na prva vijećnička pitanja, načelnik Ančić iznio niz grubih neistina i pokušao obmanuti i vijećnike i javnost.

Na takvu situaciju opravdano je reagirala tajnica Općinskog vijeća, gospođa Ćurković, te poznavajući istinite podatke iste je iznijela javno na sjednici.

Obzirom da predsjednica Općinskog vijeća Mrgudić nije postupila u skladu s poslovnikom i nije upozorila načelnika na kršenje istoga, gospođa Ćurković se povukla u drugi dio dvorane.

Izjava predsjednice Općinskog vijeća Mrgudić u kojoj prejudicira da će i tajnica Općinskog vijeća biti razriješena dužnosti do druge sjednice pokazuje njezino nepoštovanje prema instituciji Općine Orebić i legalno izabranih svih predstavnika vlasti u istoj jer ugovorni odnos tajnice Općinskog vijeća nije u nadležnosti predsjednice Općinskog vijeća.

Minimalni demokratski standardi ponašanja zahtijevaju poštivanje propisa, a ne zastrašivanje i prijetnje koje je Mrgudić uputila tajnici Općinskog vijeća.

Neodgovornost i (ne)zakonitost niza odluka koje je donijela pozicija u Općinskom vijeću i izvršnoj vlasti od početka svoga mandata jasna je prema broju odluka koje su poništene ili stavljene izvan snage odlukom viših instanci.

Posljednja u nizu takvih odluka je ona kojom je nadležno ministarstvo stavilo izvan snage odluku Općinskog vijeća koju je koalicija HKS-SDP-NL donijela u listopadu 2014. pogodujući tako predsjednici Općinskog vijeća Mariji Mrgudić. Odluku je izvan snage stavilo nadležno ministarstvo prema predstavci OO HDZ.

Vijećnici koalicije HKS-SDP-NL i izvršna vlast, Ančić i P.Tolj, trebaju prestati zlorabiti poziciju koju su izborili političkom trgovinom i početi raditi za dobrobit svih stanovnika općine Orebić, ne samo za svoje osobne interese.

Ponavljamo, u dvorani su bili prisutni svi vijećnici i tajnica Općinskog vijeća, načelnik i donačelnik Općine, stoga se sjednica ni u kojem slučaju nije smjela prekinuti na vijećničkim pitanjima i nije se smjelo onemogućiti donošenje odluka koje bi pokrenule daljnje investicije u našoj općini.

Nastavno na sve gore navedeno, tražimo od vijećnika vladajuće koalicije HKS-SDP-NL da svoj rad konačno usklade s propisima, te ponavljamo naše zahtjeve iz listopada:

Općinski odbor HDZ-a i Klub vijećnika HDZ-a ovim putem i javno poziva sve vijećnike – članove vladajuće koalicije HKS-SDP-NL – da se javno odrede podržavaju li uistinu ovu anarhiju ili će se opredijeliti za poštivanje zakonskih akata kako im i nalaže Statut, ali i prisega koja nije trebala biti izgovorena kao puka formalnost i dio folklorne baštine.
Također pozivamo Mariju Mrgudić da podnese neopozivu ostavku na mjesto predsjednice Općinskog vijeća, te barem tim činom pokaže da ipak stavlja interes građana općine Orebić ispred vlastitog, jer će tako spriječiti daljnje štete koje ovakvim svojim postupanjem čini.

Orebić, 6. svibnja 2015.

Za klub vijećnika HDZ-a Općine Orebić,

Miroslav Roso

 

 

 

Komentiraj sa Facebook-om | Morate biti prijavljeni na Facebook u web pregledniku