15. sjednica vijeća prekinuta na samom početku – nastavak 7. svibnja u 18 sati + AUDIO, FOTO

Foto i galerija: I. Trojanović, I. Dajak

Jučer je održan dio 15. sjednice aktualnog saziva Općinskog vijeća. Sjednica je prekinuta već kod vijećičkih pitanja, te je nastavak zakazan za sutra, 7. svibnja.

Uz manje primjedbe oporbe, koje su većim dijelom bile usvojene prihvaćen je zapisnik s prošle sjednice Općinskog vijeća, te usvojen dnevni red na kojem se našla još jedna točka: izvješće o pripremi sezone i stanju u komunalnom poduzeću ‘Vodovod i odvodnja d.o.o.’.

Načelnik Tomislav Ančić opsežno je izvijestio o aktivnostima ureda načelnika u vremenu od prošle sjednice Vijeća.

Krenula su i vijećnička pitanja, a tenzije je podigao odgovor načelnika Ančića na pitanje vijećnika Nika Antičevića. Vijećnika je zanimalo jesu li razriješeni direktori općinskih komunalnih poduzeća Milan Roso i Toni Ćurković raspoređeni na nova radna mjesta sukladno stručnoj spremi, te kakav je njihov radno-pravni status. Burnu reakciju oporbe, ali i tajnice Vijeća Radojke Ćurković, koja je majka razriješenog direktora KTD Bilan, izazvala je elaboracija načelnika o razlozima razrješenja direktora Ćurkovića.  Nakon što su se suglasili kako se o razlozima smjene treba raspravljati kroz pripadajuću točku dnevnog reda, načelnik Ančić odgovorio je kako je Toni Ćurković trenutno zaposlen kao tehnički direktor, a kako će status Milana Rosa biti reguliran odlukom nadzornog odbora – te očekuje da će biti raspoređen na radno mjesto savjetnika sukladno svojoj stručnoj spremi.

Na to je reagirala gđa. Ćurković, tvrdnjom kako Toni Ćurković trenutno nema važeći ugovor o radu u KTD Bilan. Načelnik se s time ne slaže, te tvrdi kako prema pravnim tumačenjima koje je on dobio – ugovor o radu Tonija Ćurkovića još uvijek vrijedi. Vidno uzrujana raspravom i iznesenim stavovima, nakon kraće rasprave s predsjednicom Vijeća tajnica napušta svoje mjesto na pozornici, te se seli u zadnje redove publike.

Pauzu traži HDZ, nakon čega se vladajući i oporba ne slažu oko toga smije li se sjednica u novim uvjetima nastaviti, te hoće li odluke koje se na njoj trebaju donijeti biti neosporno važeće. Oporba tvrdi kako bi se sjednica mogla nastaviti, a ulogu zapisničara preuzeti pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Općine Orebić Ines Vlahović-Cibilić. Zamjenik načelnika Perica Tolj je stava kako je uloga tajnice u tijeku sjednice puno opsežnija od vođenja zapisnika, te sugerira kako bi nastavak sjednice u nastalim uvjetima doveo u pitanje legalnost odluka koje će biti donešene.

Nastavlja se rasprava o mogućnosti nastavka sjednice, a novu stanku traže vijećnici HKS-a. Nakon nove pauze utvrđeno je kako će se sjednica ipak prekinuti, te biti nastavljena u četvrtak, 7. svibnja u 18 sati.

Želite li pratiti razvoj ovih burnih političkih događanja – to možete učiniti osobno u dvorani, ili kroz tonski i tekstualni prijenos na portalu orebic.com.hr.

Tonski zapis prvog dijela sjednice možete poslušati uz ovaj članak.

 {jumi [*30]}

Komentiraj sa Facebook-om | Morate biti prijavljeni na Facebook u web pregledniku