Prijedlog protukriznih mjera Općinskog odbora SDP-a općine Orebić

Foto: I. Dajak | Orebić.com.hr - arhiva

Općinski odbor SDP-a Orebić uputio je za objavu svoj prijedlog protukriznih mjera koje bi, po njihovu mišljenju, Općina Orebić trebala uvesti. Prijedlog prenosimo u cijelosti:

S obzirom na situaciju i opasnost od širenja zaraze konoravirusom SDP Orebić traži da općina Orebić poduzme niz mjera u svrhu ublažavanja udara na privredu i građane. Procjenjuje se da će veći dio tvrtki i obrta u sljedećim mjesecima zbog zabrane rada ostati bez prihoda, što će ozbiljno ugroziti njihov opstanak. Njihov nestanak značajno bi utjecao na buduće prihode općinskog proračuna te smo svjesni prijetnji ovog lančanog zbivanja.

Kao pomoć građanima i tvrtkama da servisiraju obveze i poslovanje predlažemo:

– Odgoda plaćanja komunalne naknade za tvrtke i obrte na mjesec dana sa mogućnošću produljena ovisno o mjerama stožera civilne zaštite. Ova odgoda bi bila beskamatna.
– Oslobođenje naplate zakupa javnih površina i najmova javnih prostora u vlasništvu općine također na mjesec dana sa mogućnošću produljenja.
– Odgodu svih ovrha prema tvrtkama, obrtima i građanima na mjesec dana sa mogućnošću produljenja. Ovu točku proširiti i na komunalne tvrtke u vlasništvu općine.
– Ukidanje naplate dječjeg vrtića za cijelo vrijeme nekorištenja usluge.

Svjesni smo da će ove mjere dodatno opteretiti ionako ugroženi proračun općine te stoga predlažemo smanjenje rashodovne strane proračuna sljedećim mjerama:

– rezati financiranje manifestacija, smanjiti na na najmanju moguću mjeru dotacije udrugama i sportskim klubovima koji ionako u trenutnoj situaciji ne mogu provoditi nikakve aktivnosti
– odgoditi investicije u sve projekte koji nisu kapitalni, odustati od planiranih kreditnih zaduženja i sačuvati kreditnu sposobnost koja bi nam vrlo brzo mogla trebati za osiguranje likvidnosti općine i osiguranje plaća za zaposlene uslijed pada prihoda općine.
– Zabraniti nova zapošljavanja kako u općini tako i u komunalnim poduzećima do daljnjeg
– hitno raditi na rebalansu proračuna sa procjenom pada prihoda te sukladno tome balansirati proračun.

Za općinski odbor

Vijećnik G. Palihnić
Predsjednica B.Rudan

Komentiraj sa Facebook-om | Morate biti prijavljeni na Facebook u web pregledniku