Prijavak s osme sjednice Općinskog vijeća Općine Orebić – FOTO, AUDIO

Foto: Ivica Dajak | orebic.com.hr

Osma sjednica aktualnog saziva Općinskog vijeća protekla je u sedam od osam točaka – bez posebnih uzbuđenja. Gotovo sve su odluke izglasane jednoglasno, a u rijetkim raspravama oporba je tek minimalno kritizirala vladajuću koaliciju.

Iako u ovim izvješćima nerado iznosim osobne komentare ipak imam potrebu za jednim pojašnjenjem.
Naime, zbog nespretne formulacije i našeg slogana – iz  jednog dijela izvješća načelnika, netko bi mogao pogrešno zaključiti kako Orebić.com.hr – informativni portal Općine Orebić – kao jedinice lokalne samouprave.
Iako nam je drago da smo se u izvješću našli, te da je u tom smislu prepoznat naš trud u smislu približavanja rada lokalne samouprave stanovnicima našeg kraja – koji trebaju biti obaviješteni i uključeni u sva događanja koja utječu na njihove živote.
Ali, jasnoće radi – Orebić.com.hr svakako ne spada u isti koš sa službenim stranicama Općine – orebic.hr, te glasnikom Općine Orebić. Objavljeni tekstovi i drugi materijali na portalu autorski su i urednički materijali nekolicine novinara portala, redom volontera, te glavnog urednika. Općini Orebić zahvalni smo na suradnji, susretljivosti, a posebno na izglasanoj financijskoj potpori našem radu. Međutim, iako ćemo im uvijek rado pomoći, objaviti priopćenja i oglase za koje smatraju da su važni stanovništvu općine – nikako nismo glasilo Općine Orebić, već se kao nezavisni projekt – na vlastitu želju trudimo biti javno glasilo stanovništva općine.

Više od sata potrajale su uvodne rasprave prije početka rada na prvoj točki dnevnog reda.

Uobičajeno se započelo izvješćem načelnika Tomislava Ančića  o radu izvršne komponente vlasti u razodblju od predthodne sjednice vijeća. Kako se radi o temama o kojima smo uglavnom već pisali na našem portalu – samo ćemo kratko spomenuti nekoliko njih:

  • akcent kod uređenja stavljen je na Viganj kako bi se adekvatno pripremio za regatu 1. svibnja
  • napravljen je podzid i ograđena parcela DV Orebić
  • očekujemo svečano otvorenje radova na OŠ ‘Orebić’ – početkom betonskih radova
  • naručena su trepteća upozoravajuća svjetla za dva pješačka prijelaza kraj privremenog prostora osnovne škole
  • Župe na poručju Općine Orebić ugostit će 26.04. preko tisuću sudionika skupa katoličke mladeži u Dubrovniku, što će Općina Orebić sufinancirati sa 100.000 kn, koja sredstva će biti prenamijenjena sa uređenja sakralnih objekata.
  • dogovorena je međumjesna suradnja Zagreba i Orebića, prvenstveno kroz suradnju komunalnih poduzeća
  • dogovoren je prijepis 4.000 m2 zemljišta na Općinu Orebić od strane R. Hrvatske, a na kojemu će biti postavljena montažna dvorana
  • pripremaju se izbori za vijeća mjesnih odbora, ali državno
  • izborno povjerenstvo ne dopušta da se održe paralelno s izborima za EU parlament pa je utvrđivanje datuma odgođeno

Kod donošenja dnevnog reda vijećnici HDZ-a kritizirali su opetovane izmjene dnevnog reda sjednica OV u posljednji trenutak, a posebno uvođenje točke razno. Točka razno ujedno je zaradila i jedini glas protiv – vijećnika Vladimira Bogoja.
Vijećnička pitanja protekla su u priličnom suglasju, pohvalama i međusobnom uvažavanju oko spominjanih tema. Vladimir Bogoje požalio se kako nije dobio obećane pisane odgovore na pojedina ranije postavljena pitanja.
Sedam točaka dnevnog reda vijećnici su odradili brzo i učinkovito, te su sve prihvaćene jednoglasno.

Manje rasprave, izazvalo je, očekivano, Izvješće o radu Općinskog načelnika. Načelnik Tomislav Ančić pročitao je opsežno izvješće o do sada ostvarenom, te je kao najveći rezultat svoga tima u koji ubraja i donačelnika, predsjednicu OV i vijećnike vladajuće većine istaknuo 5 milijuna kuna više od prvotno predviđenih koje će u projekt OŠ Orebić uložiti Ministarstvo regionalnog razvoja, te 2 milijuna veća ulaganja Županije Dubrovačko – neretvanske.

Također je pohvalio rad ureda LAG-a 5, njegove profesionalne tajnice Marije Roglić, te volonterki Milene Grego, Ele Daničić, Dolores Tolj, te Katarine Slejko koje sudjeluju u realizaciji niza projekata važnih za Općinu Orebić.

Raspravu je izazvalo njegovo ponavljanje izjave donačelnika Perice Tolja iz prethodne točke dnevnog reda, a u kojem se osvrnuo na značajno smanjenje knjigovodstvenog stanja dospjelih nepodmirenih obveza Općine Orebić u odnosu na zatečeno stanje preuzimanjem vlasti. Miroslav Roso ispred vijećnika HDZ-a inzistirao je da se prvom slijedećom prilikom pojasni njima i javnosti kojim je knjigovodstvenim i financijskim operacijama ovaj knjigovodstveni parametar tako radikalno promijenjen.
Raspravljalo se i o potrebi kvalitetnijeg rješavanja problema korištenja administrativnih usluga MUP-a. Temu je načelo spominjanje MUP-ova mobilnog vozila koje, nakon što je pred koji tjedan gostovalo u Orebiću, ipak nećemo još neko vrijeme vidjeti na rivi – jer je samo jedno u Hrvatskoj pa je njegova uporaba više probnog i pokaznog karaktera.

Kao gošća na ovoj sjednici govorila je gđa. Sanda Menkadžiev, ravnateljica Dječjeg vrtića Orebić, obrazlažući potrebu za donošenjem i sadržaj novog Statuta ove predškolske ustanove čiji je Općina Orebić osnivač. Ni ovaj put nije propustila priliku skrenuti pozornost na potrebe Vrtića i njegovih korisnika, te zatražiti još veću podršku Općine njihovu radu.

Pod točkom razno predsjednica Vijeća Marija Mrgudić pročitala je pismo koje ispred skupine građana potpisuje Stijepo Šestanović, a u kojem se osvrnuo na stanje u PZ Dingač o kojem se raspravljalo na Vijeću, te je apelirala na vijećnika Nika Antičevića (predsjednika skupštine PZ Dingač) da što prije sazove skupštinu.

Na obrazloženje gosp. Antičevića kako će skupština biti sazvana po podnošenju završnog računa za proteklu godinu, te kako nije u ingerencijama Općinskog vijeća da se bavi poslovanjem ovog poslovnog subjekta, burno je reagirao vijećnik Anto Radović prozivajući upravu zadruge za kriminal. Razvila se žučna rasprava i međusobno optuživanje koja je bila i jedini rezultat uvrštenja ove točke. Bez rezultata završila je i inicijativa Miroslava Rosa vezana za upit nekolicine privatnih investitora iz Vignja koji bi financirali dodatnu prihranu plaža u Vignju – jer donošenje eventualne formalne odluke vijeća zahtjeva adekvatnu proceduralnu pripremu.

I, da ovaj prijavak završim u vedrijem tonu, općinska komisija za javna priznanja odlučila je za županijska javna priznanja kandidirati Anđelku Ančić kao jedinu živuću iz komisije koja je prije 50 godina međunarodno zaštitila područje Dingača, te kunovskog umjetnika Emila Bobanovića Čolića za međunarodne uspjehe njegova umjetničkog rada.

Zanima li Vas više i detaljnije, poslušajte cjelovit tonski zapis sa sjednice koji objavljujemo uz članak.

{jumi [*13]}

 

Komentiraj sa Facebook-om | Morate biti prijavljeni na Facebook u web pregledniku