O čemu se (i kako) odlučivalo na 31. sjednici OV – AUDIO, FOTO

Foto: I. Dajak | Orebic.com.hr

U ponedjeljak, 14. studenoga, održana je 31. sjednica aktualnog saziva Općinskog vijeća općine Orebić.

Za one koji nemaju želju preslušati tri sata tonskog zapisa – nekoliko naglasaka sa sjednice:

Nakon izvješća načelnika o zbivanjima od prošle sjednice, kao i obično, najviše vremena vijećnici su posvetili vijećničkim pitanjima.

Komunalni otpad, direktor(i) Bilana, završetak radova na školi

Neobično puno pozornosti posvećeno je naoko banalnim detaljima zbrinjavanja otpada – gdje su kante, a gdje kontejneri, tko baca smeće u jedne, a tko u druge ili oko njih. Čini mi se da bi ovakva pitanja mogla i morala rutinski rješavati prva instanca – komunalno poduzeće, a ne da o njima naširoko slušamo na svakoj sjednici Općinskog vijeća.

Što se tiče reciklažnog dvorišta (sortirnice komunalnog otpada) i alternative zbrinjavanju otpada u susjednoj državi, čini se da ćemo pričekati još neko – za sada nedefinirano vrijeme.

Oporbeni HDZ potencirao je i pitanje kadrovske politike tvrtki KTD Bilan i Vodovod i odvodnja – zauzimajući stav kako je u novije vrijeme u upravama tvrtki zaposleno puno ljudi – načelnik se usprotivio i ustvrdio kako djelatnika u administraciji i upravi komunalnih poduzeća nema niti dovoljno za normalan rad.

Saznali smo i da se očekuje predaja gotove zgrade Osnovne škole do kraja veljače – pretpostavljamo se da će se nastava u novoj školi ipak početi odvijati s početkom slijedeće školske godine.

Govorilo se i o uređenju groblja, kvaliteti asfaltiranja koje je još uvijek u toku, školskoj zgradi u Lovištu, gužvi u trajektnoj luci, zaobilaznici Orebića i drugim temama.

Zdravstveno neispravna voda u vrtiću

Izdvajamo pitanje vijećnika Jurjevića koji je zatražio pojašnjenje okolnosti pod kojima je u vrtiću u Orebiću ustanovljena zdravstvena neispravnost vode.
Načelnik je potvrdio da je redovitom kontrolom u DV Orebić ustanovljena neispravnost vode za piće. Pročitao je pismo upućeno iz Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo u kojem se navodi da se radi o ozbiljnoj situaciji – ugrožavanju zdravlja djece. Iskazuje se sumnja da je izvor zagađene vode crpilište na Trstenici – koje Zavodu nije prijavljeno i za koje pretpostavljaju da se ne kontrolira – pa se traži njegovo hitno zatvaranje i dostava dodatne dokumentacije. Načelnik je kazao kako je crpilište odmah zatvoreno te će se provesti daljnja procedura. Dodatna pojašnjenja, iako je sjednici bio nazočan i direktor Vodovoda i odvodnje, vijećnici nisu tražili.

Školjera za orebićki lukobran

Saznali smo i kako je projekt školjere – zaštite lukobrana u Orebiću koji treba realizirati Lučka uprava zastao zbog negativnog mišljenja konzervatora – ali se očekuje da nakon nekih izmjena projekta mišljenje bude pozitivno, te da se projekt nastavi

Izvješće o izvršenju proračuna u prvom polugodištu

Načelnik je obrazložio kako dio projekata predviđenih proračunom nije realiziran zbog (ne)funkcioniranja vlasti na državnoj razini usljed komplikacija kod formiranja vlade i izvanrednih izbora. Također, prihodi od legalizacije su manji zbog sporijeg tempa kojim nadležni državni uredi rješavaju predmete legalizacije.

Oporbeni HDZ načelnika je kritizirao za, kako su kazali, proračunsku nedisciplinu, nerealno planiranje i nedovoljnu obrazloženost izvješća. Izvješće je usvojeno s rutinskih sedam glasova vladajućih za i pet glasova HDZ-a protiv.

Prodaja zemljišta

Vijećnici su odlučivali o raspisivanju natječaja za prodaju 6.541 kvadratnih metara zemljišta u vlasništvu Općine Orebić koje se zapadno od Amines Grand Azur hotela proteže od ceste do mora, za iznos nešto više od 4,5 milijuna kuna, a koji bi se platili u tri obroka – 20% odmah te ostatak u dva obroka – u kolovozu 2017. i veljači 2018.

Natječaj se raspisuje temeljem pisma namjere investitora Lagune Novigrad, pa se Vijeću obratio predstavnik investitora gosp. Žarko Pecotić – koji je pojasnio kako planiraju proširenje restorana Aminess Grand Azur hotela i izgradnju welnessa sa zatvorenim bazenom s toplom morskom vodom s ciljem produljenja sezone, a samim tim i povećanja turističkog prometa i novog zapošljavanja. Sugerirao je kako ne planiraju graditi na samoj parceli, već im je potrebna kako bi zadovoljili prostorno – planske uvjete za gradnju na vlastitoj. Također je sugerirao vijećnicima kako su parametri navedeni u prijedlogu odluke najviše što je investitor spreman platiti.

Vijećnici vladajuće većine podržali su prodaju i donošenje predložene odluke, dok je oporbeni HDZ, iako načelno podržava planove Lagune za proširenje ponude, ali se usprotivio donošenju odluke kako je predložena. Vijećnici HDZ-a stavili su primjedbe na brzinu donošenja odluke bez prethodne konzultacije s vijećnicima, predloženu cijenu od 95,80 Eur za kvadratni metar koju su ocijenili premalom, a samim tim i na elaborat procjene, te činjenicu da je HTP Orebić uložio zahtjev za reviziju sudskog postupka koji je u sporu oko tog zemljišta okončan u korist Opine Orebić – odnosno mogućnost da u slučaju eventualnog negativnog ishoda Općina bude morala obeštetiti HTP Orebić. Također su načelniku zamjerili izostanak planova za ulaganje dobivenih sredstava. Tražili su da donošenje odluke odgodi za slijedeću sjednicu, te da se daljnjim raspravama odlukama dođe do konsenzusa.

Odluka o prodaji izglasana je također uz sedam glasova vladajućih ‘za’ i pet glasova vijećnika HDZ-a protiv.

Preuzimanje vodoopskrbe od strane NPKLM-a?

Vijećnicima je prezentiran dopis tvrtke NPKLM vodovod d.o.o., u kojem ta tvrtka traži određene akte i podatke iz poslovanja orebićke vodomaopskrbne tvrtke, a poziva se na razgovor(e) koji su vođeni o preuzimanju vodoopskrbe na području Orebića od strane regionalnog NPKLM-a.

Rasprava je protekla u poprilično konfuznom tonu – te iz nje nije bilo jasno temeljem čega je dopis upućen, te kakvo se zapravo očitovanje očekuje od vijećnika. Fokus rasprave tako je bio na poslovanju tvrtke Vodovod i odvodnja, a ne na eventualnom preuzimanju – protiv kojeg su, čini se, bili svi u vijećnici.

Tako je ‘primanjem na znanje’ NPKLM-ova dopisa sjednica privedena kraju. Cjelokupnu tonsku snimku poslušajte uz članak:

{jumi [*56]}

Komentiraj sa Facebook-om | Morate biti prijavljeni na Facebook u web pregledniku