34. sjednica Općinskog vijeća – potvrđeni dobitnici nagrada Općine – AUDIO | FOTO

Foto: I. Dajak | Orebić.com.hr

Kako do raspuštanja aktualnih saziva Općinskih vijeća i raspisivanja novih lokalnih izbora brojimo tjedne, ako ne i dane – 34. sjednica Općinskog vijeća Općine Orebić protekla je u ponešto predizbornoj atmosferi.

Vijećnici su koristili priliku tijekom vijećničkih pitanja i rasprava rezimirati protekle četiri godine – pripadnici vladajućeg bloka kroz pohvale, a oporbeni kroz pokudu rada aktualne vlasti. Bilo je i čarki i podbadanja na temu: ‘Tko neće biti vijećnik u slijedećem sazivu?’.

Stanje u KTD Bilan i Vodovodu i odvodnji

Na pitanje vijećnika Jurjevića o potencijalno lošem financijskom stanju u općinskim komunalnim tvrtkama načelnik Ančić odgovorio je kako je istina da je dug Vodovoda i odvodnje prema NPKLM-u 1.2 milijuna kn, a očekuje se i slijedeći račun. Kao probleme naveo je činjenicu da Vodovod i odvodnja nemaju rabat na cijenu vode, a dodatno je problem i što je zatvoreno vodocrpilište Trstenica koje je pokrivalo 15% potreba za vodom na području općine Orebić. To je vodocrpilište korišteno je dugi niz godina, a kako je rekao, bez njegova znanja radilo je nelegalno – zbog čega je i Dječjem vrtiću bila isporučivana zdravstveno neispravna voda, usljed čega je i došlo do zatvaranja crpilišta.

Radovi na osnovnoj školi gotovi do petka?

Načelnik je odgovarajući na pitanja najavio da bi se ovaj petak trebala provesti primopredaja od strane izvođača radova predvođenih tvrtkom MP Beton Općini Orebić kao investitoru. Sugerirao je kako su osigurana i sredstva oko 0.8 milijuna kn za uređenje dvorišta, ali se još uvijek traži način za osiguravanje sredstava za opremanje nove školske zgrade. Cjelokupna nova oprema koštala bi 6.6 milijuna kuna koja sredstva nisu osigurana, a ukoliko izostanu škola bi počela raditi djelomično opremljena starom opremom, a nova bi se oprema potom nabavljala u etapama. Na prijedlog vijećnika Jurjevića da se oprema financira od aktualnih prodaja nekretnina u vlasništvu Općine, načelnik Ančić sugerirao je kako bi, unatoč spremnosti Općine da uloži još i više u gradnju i opremanje škole (do sada je izravno iz općinskog proračuna uloženo oko 4.8 milijuna kn), trebalo pokušati veći dio financijskog tereta prebaciti na Županiju, koja je i formalno pravno osnivač Osnovne škole, a također bi trebalo pokušati barem dio sredstava dobiti iz vanproračunskih fondova. Vijećnik Žaknić (KLGB Marije Mrgudić) na ovu je temu dodao kako misli da Orebiću nije trebala ovako velika škola – sugerirajući kako prema pogledima njegovih istomišljenika ne bi bila takva.

Izvješće o radu načelnika, te izvješća o izvršenju Prorama gradnje i Programa održavanja

Oporba, očekivano, dokumente nije podržala, ocjenjujući ih bilo nekomplentima, bilo neusklađenima s prvotnim planovima i proračunom. Izvješća su prihvaćena sa sedam glasova za. 

Športsko – rekreacijski centar pored vrtića u Orebiću

Prvi od dva projekta koje Općina Orebć planira prijaviti na natječaj za sufinanciranje sredstvima EU je športsko rekreacijski centar koji bi se trebao graditi na prostoru pored Dječjeg vrtića Orebić. Prema pripremljenom projektu planira se urediti jedno malonogometno i jedno košarkaško igralište. Ukupna vrijednost projekta je oko 3.4 milijuna kuna, 361.000 osigurala bi Općina Orebić, dok se, prema pripremljenoj prijavi, za ostatak kandidira za sufinanciranje. Odluka Vijeća o davanju suglasnosti za ovu investiciju donešena je sa sedam glasova ‘za’ uz šest suzdržanih glasova oporbe – koji su tražili da se projekt u manjoj mjeri izmijeni, te ponovno stavi pred VIjeće – nalazeći nedostatke predstavljenom projektu – prvenstveno nedostatak svlačionica i sanitarnog čvora, a iskazali su i zabrinutost za broj parking mjesta u predloženom rješenju. Predlagatelj – načelnik Ančić – odlučio je da odluku ipak treba donijeti odmah radi žurnosti, a eventualne izmjene ugraditi naknadno. U tome su ga podržali vijećnici vladajućeg bloka.

Izgradnja brdsko biciklističke i pješačke staze na području Općine Orebić

Ovo je drugi projekt koji je Općina pripremila za prijavu na natječaj za sufinanciranje. Ovaj su prijedlog jednoglasno podržali svi vijećnici. Predviđa izgradnju biciklističko/pješačkih staza prvenstveno na području pelješke župe – uz povezanost s općinom Trpanj, te lokacijama ‘Kuće vina’ i ‘Kuće maslina’ koje su također dio drugog projekta sufinaciranja, a smještene su u Županjem selu i Donjoj Vručici. Ukupna vrijednost ovog projekta bila bi oko 350.000 kn a Općina Orebić snosila bi oko 100.000 dok bi se ostatak financirao iz mjera ruralnog razvoja EU. Oba projekta tek trebaju biti upućena kao prijave na natječaj za dobivanje sredstava iz adekvatnih mjera.

Nagrade Općine Orebić u 2017.

Vijeće je potvrdilo i ovogodišnje dobitnike nagrada Općine Orebić. 

  • “Općinsko društvo crvenog križa Orebić” – za dugogodišnje uspješno javno djelovanje – javno priznanje ZAHVALNICA OPĆINE OREBIĆ;
  • “Udruga korčulanskih mažoretkinja – ogranak Orebić”, kategorija mlađi juniori – za iznimna postignuća i doprinos ostvaren u protekloj kalendarskoj godini na području športa i tjelesne kulture, javno priznanje – NAGRADA OPĆINE OREBIĆ;
  • “Transportna eskadrila helikoptera MUP-a” – za iznimna postignuća u hitnom medicinskom prevoženju na području Općine Orebić, javno priznanje – je oNAGRADA OPĆINE OREBIĆ;
  • Posthumno pok. Smiljan Kurtović – za postignuća i doprinos od osobitog značaja za razvoj mjesta Orebić (izgradnja škole i ambulante, asfaltiranje puta do Franjevačkog samostana, vraćanje vodovoda iz Blata u Orebić, proširenje rive, izgradnja lučice i obnavljanje zgrade Općine Orebić koja je izgorila u požaru) – NAGRADA OPĆINE OREBIĆ ZA ŽIVOTNO DJELO.

Suzdržani na ovoj točki bili su oporbeni vijećnici Antičević i Jurjević – koji je obrazložio kako je oporba isključena iz rada svih komisija OV pa i ove, te da ionako nisu imali prilike sudjelovati u procesu dodjele nagrada.

Tonska snimka sjednice

Zanimaju li vas detalji – možete poslušati cjelovitu snimku sjednice uz članak.

{jumi [*60]}

Komentiraj sa Facebook-om | Morate biti prijavljeni na Facebook u web pregledniku