Petak, 14 Lipanj 2013 02:40

U Stankovićima proslavljen blagdan sv. Antuna - GALERIJA

Napisao 
Misa na središnjem trgu sela Stanković Misa na središnjem trgu sela Stanković Foto: Ivica Dajak

Jutarnjom misom, te večernjom pučkom feštom, danas je u selu Stankovići tradicionalno proslavljen blagdan sv. Antuna Padovanskog.

Tradicionalno obilježavanje blagdana sv. Ante počelo je sv. misom koju je predvodio župnik orebićki don Marko Stanić. Misa je, naravno, održana u višestoljetnoj kapeli Sv. Ante na središnjem stankovićkom trgu - popularnoj 'njivi'. Kapela i njiva su kao i obično uglancane i okićene - za što su posebno zaslužne stankovićke kćeri i nevjeste, majke i bake. Nakon mise uslijedio je blagoslov djece i cvijeća. Misi je, uz gotovo sve stanovnike Stankovića, nazočio i veliki broj vjernika iz Orebića i okolice.

Nova godina, Božić ili špica turističke sezone - na stankovićkoj se 'njivi' ne primijete. Buran život joj na jednu večer udahne tek pučka fešta na dan sv. Antuna. Tako su se i večeras, u najboljoj maniri pučkih veselica našega kraja, na njivi smjenjivali slijedećim redoslijedom: Prvo ljubitelji pečene janjetine. Nakon njih najmlađi koji su radosno u društvo roditelja i ponekog plesnog para uživali u plesu uz prve taktove grupe 'Sjene' - večeras zadužene za dobru atmosferu. Srednja je generacija tada preuzela dominaciju podijem, a nakon izvlačenja lutrije, stankovićka je njiva do ranih jutarnjih sati postala alternativa za orebićke diskoteke, puna mladih i, da tako kažem, iznimno veselih :)

Lipa je fešta, ali s veseljem iščekujem slijedeće 364 mirne i tihe stankovićke večeri.

Poslijednja izmjena dana Subota, 15 Lipanj 2013 06:36

Galerija slika

Galerija sadrži još slika - klikni za prikaz svih slika na servisu Flickr

Prijava korisnika

Unesite korisničko ime i lozinku