U srijedu tradicionalne Kunovske božićne užance

Kunovske božićne užance

U Kuni na Pelješcu će se i ove godine održati sada već tradicionalna manifestacija “Kunovske božićne ulaznice” u organizaciji mladih Kune i nogometnog kluba HNK RAT, i to u srijedu 27.12. od 16 sati.

Manifestacija je to koja za cilj ima oživiti stare običaje ili užance koji su se u starija vremena događali u svakom domaćinstvu u vrijeme Božića.

Kakstari običaji ne bi pali u zaborav, Kunovljani su odlučili jedan dan o Božiću prisjetiti se starih običaja, a iz godine u godinu broj posjetitelja sve je veći. Od najmlađih koji prisustvuju po prvi put do starih koji se sa sjetom prisjećaju onog što je nekad bio uobičajen dio božićnih običaja. Tako će se i ove godine na kunovsku pjacu dovesti domaći „gudin“ kojeg će spretni mesar Josip Antunović sa ekipom mladih pomagača „iskomarditi“ i to po dubrovačku – s leđa. Kako bi cijelu manifestaciju učinili još zanimljivijom, organizatori će otvoriti i lutriju o’praca, odnosno kladionicu na kojoj će predmet pogađanja biti težina svinje. Najbliži rezultat kući će odnijeti 2 kilograma salaja, delikatesnim kobasicama kojima je teško odoljeti. Uz pečene kobasice s gradela kuhat će se zeleni kupus i suho svinjsko meso, omiljena delicija ovog kraja. Naravno, sve će se zaliti mladim vinima kunovskih vinogradara kojih u ovom mjestu ne nedostaje, a večer prije će se i ocijeniti najbolje ovogodišnje vino putem blind tastinga u kojem sudjeluju mladi, domaći enolozi i vinogradari.

Cijelu manifestaciju bezvremenskim hitovima će popratiti i DJ Vjeverica, inače rođeni Kunovljanin, a zapjevat će se i uz pratnju harmonike i gitare. Kunovske domaćice spretnim rukama će mijesiti i frigati „prikle“ (fritule), u kojima obavezno mora bit i grožđica.

Kunovske božićne užance održat će se u srijedu 27.12.2023. na kunovskoj Pjaci s početkom u 16 sati, a Kunovljani pozivaju sve ljude dobre volje da im se pridruže i da se zajedno prisjete starih užanci o Božiću.

Komentiraj sa Facebook-om | Morate biti prijavljeni na Facebook u web pregledniku