U Orebiću održana konferencija projekta ‘Kulturna ruta Franciscana’

Orebić, 22.11.2023. U dvorani Općine Orebić danas je u organizaciji Regionalne razvojne agencije DUNEA održana konferencija projekta “Kulturna ruta Franciscana”.

Konferenciji su nazočili brojni predstavnici turističkih zajednica s područja županije, kao i predstavnici područne i lokalne samouprave.

Dobrodošlicu su sudionicima požel.jeli Melanija Milić, direktorica RRA DUNEA i Tomislav Ančić, načelnik Općine Orebić. Projekt ‘Kulturna ruta Franciscana’ predstavio je Ivan Jurilj, ravnatelj ureda za europske integracije Županije Zapadnohercegovačke koji je nositelj i prekogranični partner projekta.

Projekt se odnosi na razvoj novog kulturno- turističkog proizvoda kroz umrežavanje franjevačkih samostana i drugih franjevačkih ustanova koji su vezani za te Franjevačke samostane, u jedinstvenu kulturno-turističku rutu pod nazivom ”Franciscana”. Dio je prgrama prekogranične suradnje između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine financiranog od Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske. Vrijednost projekta je 35.465,75 EUR. Kako smo saznali, upripremi je i znatno ambiciozniji nastavak projekta ” Via Franciscana” čiji će primarni fokus biti biciklizam kao jedna od atraktivnijih mogućnosti obilaska kulturno-turističke rute Franciscana. Kroz nastavak projekta cilj je umrežiti tri zemlje i promovirati ih u cjelini, a daljnja ambicija projekta je stvoriti dobru osnovu za kandidiranje kulturno- turističke rute ”Franciscana” za kulturnu rutu Vijeća Europe.

U nastavku konferencije Ivo Mujo, pomoćnik pročelnika Upravnog odjela za poduzetništvo, turizam i more DNŽ govorio je o stanju cikloturizma i potrebne infrastrukture u našoj županiji, a osvrćući se na nedovoljnu provedbu Operativnog plana razvoja cikloturizma DNŽ. Tako je istaknuo potrebu da se smjernice ovoga plana više primijenjuju u praksi, čime bi ostvarili pomake u dostupnosti i adekvatnosti infrastrukture potrebne za kvalitetan razvoj cikloturizma.

Upravo je o takvom projektu govorio direktor TZO Orebić Mladen Đeldum, koji je predstavio projekt u realizaciji na području Općine Orebić – “Bike & hike staza Podvlaštica – Vlaštica”.

Komentiraj sa Facebook-om | Morate biti prijavljeni na Facebook u web pregledniku