Tečaj izvanbolničkog zbrinjavanja ozlijeđenih osoba u Orebiću

Foto: Ivica Dajak

Ovaj tjedan se u Orebiću, u hotelu Bellevue, održava tečaj izvanbolničkog zbrinjavanja ozlijeđenih osoba – za medicinsko osoblje te pripadnike HGSS-a.

Tečaj se realizira po programu ITLS organizacije (international trauma life support). ITLS je neprofitna, globalna organizacija posvećena prevenciji smrti i nastanka invalidnosti uslijed traume. Svoje ciljeve ostvaruje edukacijom osoba uključenih u hitno zbrinjavanje ozlijeđenih osoba. Hrvatska podružnica ITLS-a djeluje u sklopu Hrvatske gorske službe spašavanja, koja je prva u regiji prepoznala važnost ovakve edukacije, te počela s provođenjem ITLS edukacije. Do sada je u Hrvatskoj po ovom programu obučeno preko 2000 osoba, prvenstveno medicinskih djelatnika, ali i pripadnika HGSS-a, vatrogasaca i drugih. Rad hrvatske podružnice ITLS-a prepoznat je i u inozemstvu, pa tako hrvatski ITLS instruktori pripremaju liječnike iz zemalja regije kao bi ITLS počeli provoditi i u svojim zemljama, a nedavno su naši ITLS instruktori počeli s edukacijom Njemačkih kolega za provođenje pedijatrijskog programa ITLS-a.

Tečaj u Orebiću vodi predsjednik izvršnog odbora hrvatske podružnice ITLS-a dr. Mario Franolić, specijalist hitne medicine, a edukaciju provode i dr. Ozren Đerek, medicinski direktor ITLS Hrvatska, dr. Tvrtko Pervan, medicinski koordinator, dr. Gordana Antić Šego, te dr. Donat Delić.

Tečaj pohađa 18 polaznika. Uz hrvatske, tu su i polaznici iz Crne gore – čiju edukaciju financijski podupire Svjetska banka. Za neke od njih će nakon osnovnog u Orebiću također biti održan i instruktorski tečaj, što će im omogućiti da stečena znanja prenose na kolege u svojoj zemlji.

Dr. Franolić nam je također iznio svoje jako ugodne dojmove o boravku u Orebiću, te pohvalio pripadnike HGSS-ove stanice u Orebiću,  osoblje hotela Bellevue, kao i sam Orebić u koji se uvijek rado vraća.

 

Komentiraj sa Facebook-om | Morate biti prijavljeni na Facebook u web pregledniku