Subota, 18 Studeni 2017 12:11

Sjećanje na žrtvu Vukovara i Škabrnje

Napisao 
Orebićki osnovci s nastavnicima pale svijeće u spomen žrtvama Vukovara Orebićki osnovci s nastavnicima pale svijeće u spomen žrtvama Vukovara Foto i galerija: N. Ćendo

Jučer i danas cijela Hrvatska prisjeća se 18. studenog 1991., kada je, nakon tromjesečne opsade i gotovo potpunog uništenja grada, okupator ušao u Vukovar.

Tijekom tromjesečnih napada Vukovar je branjen nadljudskim naporima. Poginulo je  oko 550 branitelja i 1700 civila, oko 8000 Vukovaraca bilo je odvedeno u srbijanske logore, dok ih se još oko 800 vodi na popisu nestalih.

Program sjećanja na žrtvu Vukovara u gradu se obilježava cijeli tjedan - a danas je u gradu - u Koloni sjećanja - mnoštvo građana, branitelja i sudionika programa iz cijele Hrvatske. U Orebiću, kao i diljem zemlje, tužna ali ponosna obljetnica obilježena je odavanjem poštovanja žrtvama Vukovara paljenjem svijeća. Svijeće su sinoć zapalili orebićki osnovci i polaznici orebićkog dječjeg vrtića.

Sjećamo se danas i žrtve Škabrnje - u kojoj su tog istog dana 1991. srpski ratni zločinci ubili 48 civila i 15 branitelja, te spalili i u potpunosti uništili to selo u zadarskom zaleđu.

Kako su Dan sjećanja obilježili orebićki osnovci, pogledajte u galeriji uz tekst.

 

Poslijednja izmjena dana Subota, 18 Studeni 2017 12:35

Prijava korisnika

Unesite korisničko ime i lozinku