S 34. sjednice Općinskog vijeća (FOTO/tonski zapis)

Foto: I. Dajak | Orebić.com.hr

Jučer, 17. ožujka, održana je 34. po redu sjednica aktualnog saziva Općinskog vijeća Općine Orebić.

Nakon tradicionalno živog, ali ovaj put relativno kratkog dijela posvećenog vijećničkim pitanjima i redovnog izvješća načelnika o radu izvršne vlasti od zadnje održane sjednice, vijećnici su usvojili sve predložene točke Dnevnog reda. Tako su usvojene izmjene i dopune Statuta i Poslovnika, kojima su ti akti usklađeni s recentnim zakonskim izmjenama. Tako Općina Orebić nakon predstojećih lokalnih izbora neće imati zamjenika načelnika, ali će, sukladno broju stanovnika, zadržati trinaest članova Općinskog vijeća. 

Donesene su i Odluke o suglasnosti na dopuštena prekoračenja po poslovnim računima općinskih komunalnih tvrtki, u jednakim iznosima u koje su  ih do sada koristile, a potvrđen je izbor na još jedan mandat ravnateljice Dječjeg vrtića Orebić Sande Menkadžiev.

Zbog interesa vijećnika i javnosti Dnevni je red proširen točkom  ‘Informacija o koncesiji za brodsku liniju Orebić – Korčula”. Direktor tvrtke KTD Bilan d.o.o., Joško Đeldum, informirao je vijećnike o poslovanju tog segmenta poduzeća, tijeku postupka dodjele koncesije za ovu liniju za slijedeće trogodišnje razdoblje  koju je Agencija za obalni linijski pomorski promet dodijelila zadarskoj tvrtki “GV Iadera line”, te žalbi koju je KTD Bilan podnio na taj odabir Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave, a koja bi, nadaju se u ‘Bilanu’ trebala rezultirati ponovljenim natječajem. SDP-ov vijećnik Goran Palihnić izrazio je skepsu u pogledu ishoda žalbenog postupka, te oštro kritizirao postupke uprave KTD Bilan u pripremi ovog natječaja, izrazivši čak i sumnju da su se dogodile potencijalne nečasne i nezakonite radnje unutar naše komunalne tvrtke koje su pospješile ovakav ishod. Nešto je umjereniji u kritici bio nezavisni Tomislav Jurjević, koji je naglasio kako još od nabave brodica inzistira na većoj transparentnosti i uključenosti Općinskog vijeća u ključne investicijske odluke komunalnih tvrtki, naglasivši kako je apsurdno da Općinsko vijeće mora dati odobrenje za dopušteni minus u iznosu od 250 tisuća kuna, ali se ne konzultira pri potpisivanju ugovora teških više milijuna kuna – kao što je primjerice bila nabava brodica, ili potpisivanje ugovora o odvozu otpada. Izrazio je nadu da će KTD Bilan kroz žalbeni postupak ipak zadržati ovu liniju i uz nju vezane poslovne aktivnosti, što je u konačnici i želja svih vijećika.

Snimku cjelokupne sjednice možete poslušati ovdje:

 {jumi [*67]}

Tonsku snimku sjednice realizira Orebić.com.hr | tonska realizacija: Ivica Dajak

 

Komentiraj sa Facebook-om | Morate biti prijavljeni na Facebook u web pregledniku