Ponedjeljak, 21 Ožujak 2022 21:35

Napreduje izrada projektne dokumentacije za kanalizacijske sustave na području općine Orebić

Napisao 
Sa sastanka o izradi projekata aglomeracije Orebić Sa sastanka o izradi projekata aglomeracije Orebić Foto: I. Dajak | Orebić.com.hr

U petak, 18. veljače u prostorijama Općine Orebić održan je koordinacijski sastanak na temu tijeka izrade studijsko projektne dokumentacija i dokumentacije za nadmetanje razvoja vodno-komunalne infrastrukture na uslužnom području Vodvoda i odvodnje d.o.o. - ili jednostavnije rečeno kanalizacijskih sustava na području općine Orebić, na koji se često referiramo i kao na 'aglomeraciju Orebić'.

Uz domaćina, načelnika općine Orebić Tomislava Ančića, sastanku su nazočili i predstavnici Hrvatskih voda - Valentin Dujmović, zamjenik generalnog direktora i Petar Bilač, zatim Joško Đeldum, direktor orebićkog komunalnog poduzeća Vodovod i odvodnja d.o.o., te predstavnica tvrtki koje realiziraju poslove izrade projektne dokumentacije - zajednice ponuditelja koju vodi Hidroprojekt-ing d.o.o. iz Zagreba - Vesna Grizelj-Šimić.

Valentin Dujmović za portal Orebić.com.hr prokomentirao je projekte i dosadašnji tijek izrade projektne dokumentacije. Kazao je kako je sama izrada projektne dokumentacije vrijednosti 8.407.670 kn, od čega 85% financiraju Hrvatske vode, a 15% Općina Orebić to jest komunalno društvo Vodovod i odvodnja d.o.o. čiji je osnivač. Do kraja 2022. godine očekuje se kako će biti utrošeno, odnosno realizirano oko 7 milijuna kuna. Kroz ovu godinu očekuju se i prve građevne dozvole, što sve ukazuje na činjenicu da se pripremni dio projekta privodi kraju te da se uskoro može očekivati i kompletiranje dokumentacije te aplikacija za financiranje projekta iz EU fondova.

Uz EU projekt Orebić, za kojeg već postoje konkretni izvori financiranja na koje treba biti prijavljen, koji uključuje naselja Pelješke rivijere, a planirana vrijednost mu je preko 300 milijuna kuna, izrađuje se dokumentacija i za sustave odvodnje Lovište (planirane vrijednosti oko 40 milijuna kuna) i Trstenik (planirane vrijednosti oko 30 milijuna kuna). Razmatra se i strategija za rješenja odvodnje na području Pelješke župe - gdje bi manji sustavi trebali riješiti probleme kućanstava ali i proizvođača vina, kojima je posebno značajno da dobiju mogućnost rješavanja problema odvodnje sukladno europskim normama.

Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 21 Ožujak 2022 21:57

Prijava korisnika

Unesite korisničko ime i lozinku