Javna prezentacija studije utjecaja na okoliš orebićkog kamenoloma

Foto: Ivica Dajak | orebic.com.hr

Jučer je u 17 sati u dvorani Općine Orebić javno prezentirana studija utjecaja na okoliš eksploatacije kamena u kamenolomu u Podvlaštici.

U sklopu postupka smanjivanja deklarirane površine eksploatacijskog polja u kamenolomu u Podvlaštici, te njegovog usklađivanja s aktualnim propisima i standardima, u tijeku je javna rasprava studije utjecaja na okoliš eksploatacije tehničko – građevnog kamena na eksploatacijskom polju ‘Podvlaštica’. U sklopu javne rasprave tvrtka IPZ uniprojekt TERRA iz Zagreba održala je javnu prezentaciju studije u dvorani Općine Orebić. Nova površina eksploatacijskog polja tako će biti 4.930 m2 umjesto do sada deklariranih 180.000 m2, čime će se značajno smanjiti i naknada koju KTD Bilan plaća državi za zauzeće prostora.

Sudjelovali su djelatnici i suradnici tvrtke koji su radili na studiji: Danko Fudurulja, Goran Pašalić i Sandra Novak Mujanović,  v.d. pročelnice Upravnog odjela za zaštitu okoliša i prirode Dubrovačko-neretvanske županije Nikolina Šišić, predstavnik investitora KTD ‘Bilan’ Milan Roso, predstavnici lokalne vlasti i građani.

Nakon izlaganja, u kojem su prezentirane osnovne mjere zaštite predložene u Studiji, te zaključak kako je zahtvat u okolišu prihvatljiv, nazočni su postavljali pitanja izlagačima. 

Alda Štuk iz Udruge za Orebić postavila je pitanje da se obrazloži sprečavanje zagađenja prašinom. Izlagači su ustvrdili kako su predložene mjere zaštite kod bušenja, obrade i presipanja dovoljne, te je zagađenje kod najbližih stambenih objekata nekoliko puta niže od dopuštenih vrijednosti.

Predsjednica Općinskog vijeća Marija Mrgudić tražila je pojašnjenje ‘zabrane eksploatacije tijekom turističke sezone’, pa joj je pojašnjeno da se zabrana odnosi samo na miniranje, ne i na drobljenje i ukrcaj. Također je potakla razgovor o hortikulturalnim rješenjima kojima će se sanirati eksploatirane površine – te je ponovljeno kako će KTD Bilan biti obvezan biološki sanirati lokaciju po završetku eksploatacije.

Ivica Dajak (jest, autor članka – ali kao stanovnik Stakovića) zamolio je pojašnjenje mjera zaštite okoliša pri miniranju u odnosu na obližnju staru jezgru Stankovića, crkvicu sv. Ante i druge stare građevine – te je zaključeno kako će se pri pokusnom miniranju na njih obratiti posebna pozornost. Također sam upitao o mjerama osiguravanja sigurnosti prometa na cestama vezano uz frekventniji promet kamiona tijekom eksploatacije kamena, te rasipanje tereta s kamiona u transportu, na što je zaključeno kako je regulacija prometa kompleksno pitanje koje se treba rješavati u suradnji s jedinicom lokalne samouprave , ali kako će se predložiti obveza pokrivanja kamiona koji će prevoziti sitniju frakciju. U razgovoru je također spomenuto kako bi u budućnosti, povratkom nastave u školsku zgradu, umjesto ceste kroz naselje Stanković kamioni mogli koristiti cestu pored Maxi Konzuma.

Marina Badnjak postavila je pitanje ispušnih plinova, na što su joj izrađivači studije odgovorili kako je utjecaj ispušnih plinova strojeva u kamenolomu jako mala u odnosu na općenito zagađenje prometom – ali kako će se svakako upotrebljavati strojevi i vozila sukladni europskim normama.

U svakom slučaju, dobro je što će se eksploatacija kamena u Podvlaštici nastaviti na još kvalitetniji način, te što se pružila mogućnost da se negativni utjecaji po neposredan okoliš minimiziraju.

 

 

Komentiraj sa Facebook-om | Morate biti prijavljeni na Facebook u web pregledniku