Izviješće sa sjednice Općinskog vijeća – galerija i tonski zapis!

Foto: Ivica Dajak

Jučer je održana treća radna sjednica Općinskog vijeća Općine Orebić. Donosimo izviješće, galeriju fotografija i cjelovit tonski zapis sjednice.

Drago mi je da smo Vas razmazili kvalitetnim pokrivanjem aktualnih događaja u Orebiću i našem kraju – međutim ovog puta zbog logističkih razloga pokrivanje sjednice Općinskog vijeća odrađeno je u nešto manjem obimu. Naime u zadnji trenutak promijenjen je termin održavanja sjednice, pa je umjesto u 19:30 započela u 17 sati. Iz tog razloga nije bilo dovoljno vremena za postavljanje potrebne opreme za tonski prijenos uživo. Ipak, prijenos uživo je ‘išao’ – samo u tekstualnom obliku, te ga možete pogledati ovdje.

Isti razlog naknadne promjene termina sjednice također je rezultirao nedolaskom 6 vijećnika HDZ-a, pa je vladajuća koalicija HSP-AS/SDP/ZSLj jednoglasno dominirala sjednicom.

Očitovanje HDZ-a očekujemo ovih dana, a predsjednica OV je samo sugerirala kako u ovako maloj sredini ne bismo trebali robovati normama. Na samom otvaranju sjednice predsjednica OV gđa. Marija Mrgudić oštro se obratila direktoru KTD Bilan Milanu Rosu, zbog pripremanog poskupljenja vode o kojem nije izvijestio vijeće na prošloj sjednici. Zatraženo je da se najavljeno poskupljenje vode koje je Bilan pripremao  odgodi ‘do daljnjeg’. Neslužbeno doznajemo kako je poskupljenje pripremano s uredom načelnika, a zbog povećanja cijene vode koju Bilan plaća NKPL-u te inflacije – nastalih u razdoblju od formiranja trenutne cijene vode prije nekoliko godina, te je trebalo iznositi oko 30%.

Također je spomenula i odsutnog čelnika oporbe, bivšeg načelnika Tomislava Jurjevića, koji je kako kaže na prošloj sjednici najavio da će ponovno prometno izolirati Općinu Orebić što je, rekla je, i učinio. Naime, u međuvremenu ponovno uvedena linija dubrovačkog Libertasa nakon kraćeg vremena je ukinuta intervencijom nadležnih inspektorata, a Tomislav Jurjević je na prošloj sjednici ukazivao na neregularnosti vezano uz njeno uvođenje, te oštro napao Libertas radi ponašanja prema Općini Orebić

Slijedile su izmjene dnevnog reda – koje su završile upozorenjem tajnice OV kako se iz formalnih razloga ne mogu provesti, pa je s dnevnog reda otpalo i nekoliko prvotno predloženih, kao i nekoliko točki koje su se trebale naknadno uvrstiti. Čini se kako će trebati još malo vremena da se aktualni saziv vijeća prilagodi formalnim okvirima djelovanja.

Na sugestiju ureda načelnika, vijeću se obratila gđa. Višnja Vukotić, ispred tvrtke Kisik d.o.o., te iznijela namjeru tvrtke da tijekom slijedeće godine eventualno investira u montažnu dvoranu negdje na prostoru Orebića. Na ovu će se temu više raspravljati na tematskoj sjednici vijeća koja se očekuje sredinom rujna.

Nakon toga je načelnik Općine izvijestio o aktivnostima izvršne vlasti od zadnje sjednice vijeća, aktivnosti na poboljšanju kvalitete rada sustava hitne medicinske pomoći na terenu naše Općine, eventualnom povećanju broja angažiranih vatrogasaca i pojedinim drugim temama.

Gosp. Lovro Katalinić obrazložio je postupak izmjena poslovnika Općinskog vijeća,  te je nastavljena procedura izmjena istog. Donešena je odluka o popisu pravnih osoba od posebnog interesa za Općinu Orebić koja sukladno zakuno regulira određene aspekte rada tvrtki i ustanova kojima je Općina osnivač ili suvlasnik. U slijedećoj točki vijeće je prihvatilo odluku o imenovanju stožera za zaštitu i spašavanje za područje Općine Orebić. Obje odluke su prvenstveno formalnog značaja.

U slijedećoj točki dnevnog reda pročelnica jedinstvenog upravnog odjela Općine Orebić, gđa. Ines Vlahović Cibilić izvijestila je o komunalnim aktivnostima u pripremi turističke sezone.

Završnih pola sata sjednice proteklo je u vrućoj atmosferi. Direktorica TZO Orebić Jelena Radovanović prema dnevnom redu pružila je informacije o radu TZO Orebić i tijeku turističke sezone. Prezentirala je konstantan rast noćenja i prihoda TZ, kako u odnosu na prošlu godinu, tako i u proteklom razdoblju od 2007. Predsjednica OV, te vijećnik Ante Radović oštro su napali direktoricu, jer su, kako se čini, nezadovoljni radom Turističke zajednice Općine Orebić – te žele više uvida i kontrole nad njezinim radom. Direktorica Radovanović također je oštro uzvratila na napade – obrazlažući da TZO Orebić djeluje isključivo u zakonom definiranim okvirima, prema njenom mišljenju provodi sve aktivnosti predviđene zakonom i planom rada, te obrazložila kako Općinsko vijeće zakonski nije nadležno nadzirati rad niti upravljati aktivnostima TZO, ali da je ona i nadalje spremna surađivati s Općinom. Na to surađuje li TZO s Općinom ili ne direktorica TZO i predsjenica OV imale su potpuno oprečne poglede.

U nastavku poslušajte (skoro) cjelovit tonski zapis sjednice. Molim imajte u vidu da je umjesto uobičajenog tonskog postava ovaj puta snimano diktafonom – pa je i kvaliteta snimke nešto lošija.

{jumi [*5]}

Komentiraj sa Facebook-om | Morate biti prijavljeni na Facebook u web pregledniku