Danas je obljetnica važne pobjede protiv jugomornarice u Korčulanskom kanalu!

Foto: screenshot filma 'Sjećanje na bitku u Korčulanskom kanalu 16. 11. 1991.' - autor Neven Fazinić

Na današnji dan 16. studenog 1991. godine, topnici i drugi pripadnici mornaričkog odreda Korčula-Pelješac u pomorskoj bitki u Neretvanskom i Korčulanskom kanalu izvojevali su jednu od presudnih pobjeda na moru u Domovinskom ratu.

U popodnevnim satima s bitnica u Lovištu, Blacama i Privali na Korčuli pogodili su i onesposobili šest brodova agresorske jugo-mornarice koja se poražena dan ranije u bračkom kanalu pred Splitom povlačila prema bazi na Visu. Na neprijateljske brodove ispaljeno je 111 granata. Bio je to snažan udarac neprijateljskoj jugo-mornarici koji je znatno pridonio slamanju pomorske blokade na Jadranu osim akvatorija oko Dubrovnika.

Ta je pomorska bitka ušla u anale ratovanja na moru, a detaljno ju je u svojoj knjizi „Bitka za Jadran“ opisao pukovnik u mirovini Željko Seretinek iz Korčule, tadašnji zapovjednik topničkog divizijuna mornaričkog odreda Korčula–Pelješac s bitnicama u Blacama i Privali na Korčuli i Lovištu i Dubi Trpanjskoj na Pelješcu.

Odnedavno je i na servisu Youtube dostupan dokumentarni film iz 1996. s izjavama i ratnim izvješćima pripadnika Postrojbi obrane (tadašnje) općine Korčule (teritorij o, Korčula i zapadni dio p/o Pelješca) o bici protiv brodova JRM u Korčulanskom kanalu 16.11.1991. – autor: Neven Fazinić, novinarska obrada Željan Petković, stručni suradnik Željko Seretinek

Komentiraj sa Facebook-om | Morate biti prijavljeni na Facebook u web pregledniku