Vinogradari i vinari iz Potomja, Pijavičina i drugi iz Pelješke župe, koji na vinorodnom području Dingača uzgajaju vinsku sortu plavac mali i od toga grožđa proizvode vrhunsko vino Dingač, obilježavaju danas 50. obljetnicu njegove međunarodne zaštite.
Odluka je donesena na današnji dan 1964. godine u Ženevi, a Dingač je prvo i zasada jedino hrvatsko vino pod međunarodnom zaštitom. Ujedno je i prvo vino koje je 1961. godine zaštićeno na prostoru tadašnje države. Vodeći je vinski brend i perjanica vinarstva na Pelješcu i u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. S razlogom ga zovu kraljem hrvatskih crvenih vina.
Dingač danas proizvodi Poljoprivredna zadruga Dingač u Potomju koja je i pokrenula postupak njegove zaštite i još desetak većih i manjih vinara u svojim modernim vinarijama, okupljenim u Udruzi vinogradara i vinara Dingač u Potomju.