Večeras otvorenje izložbe sarajevskog umjetnika Bojana Stojčića ”Nijedan trag ne obećava put”

Ogranak Matice hrvatske Orebić poziva vas na izložbu ”Nijedan trag ne obećava put”, umjetnika Bojana Stojčića.

Ovorenje izložbe održat će se 27.07.2016. (srijeda) u 21h u crkvi Anuncijati. Izložba je otvorena svaki dan od 20h, u razdoblju od 27/07 – 02/08 2016.

 Čovjek čitavog svog života sanja čitavim svojim bićem. Došavši na svijet upada u sklad tišine, a zatim vodi bitku sa nijemosti, suočava se sa nacionalnim jezikom, a potom u želji da razumije drugog – savladava nove svjetove, one koje će tek razumijeti. (Otišao sam u drugu priču. ) Na samom početku dakle, prije jezika, bio je tu svijet disanja, a otuda dah – udisaj i izdisaj umjetnika, onaj univerzalni jezik koji za nas izgovara pravo na ugodnu tišinu, koji nas riješava prirodne nacionalnosti i pripadanja onome što smo stekli onoga dana kada smo rođeni. Filozof Peter Sloterdijk kaže kako se tekstovi daha najbolje očituju u poetskom (oslobođenom) pisanju preko kojeg pisci kreiraju prostore disanja za narode, a zahvaljujući prijevodima ti prostori postaju dostupni svima.

Umjetnik Bojan Stojčić u ovoj seriji radova ostavlja svojevrsne zapise daha (tragove) veoma ograničenog trajanja. On to radi na lokacijama na kojma se kreće ili objektima koje pronalazi. Sve zapise/tragove, ostvaruje i ostavlja u formi haiku poezije. Skup je to intimnih promišljanja, simbolike i značenja koje određena lokacija ili objekt podražava u autoru. Prostori u kojima otkrivamo Bojanove zapise daha (tragove) prostori su, koji su nam u tom trenutku zajednički, u kojima se prepoznajemo, u kojima se oslobađamo, shvaćajući kako nam je jedan jezik svima zajednički, a to je jezik umjetnosti. Stoga je važno nanovo otkrivati dah, koji prije svega pripada našoj rodnosti, našoj neobilježenosti. Otkrivati Bojanove zapise daha i pratiti tragove koje ostavlja vraća nas u onu prvobitnu nevinu sliku – nas, bića u nastajanju.

Sam autor ističe kako su ovi radovi zapravo osobni dnevnik u javnom prostoru. Njegovi zapisi daha nikada ne postoje samostalno, već dobivaju svoje puno značenje i postaju tragovi tek u kombinaciji s određenim objektima. Tako udruženi zapis + mjesto postaju tragovi koji ne navode na put i ne obećavaju odgovor – oni su samo oda zamišljaju trenutka kako bi se ponovno susreli sa samim sobom. Ovo su naša zajednička traganja, ovo su naši zajednički prostori, ovo su već zabilježena mjesta u našim starim snovima.

O autoru:
Bojan Stojčić (1988) umjetnik je iz Sarajeva, BIH. Diplomirao je i magistrirao na odsjeku za Grafički dizajn na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, a pored grafičkog dizajna, intenzivno se bavi konceptualnom umjetnošću i crtežom. Uz ostale nagrade I priznanja, Bojan Stojčić je finalist nagrade ZVONO za najboljeg mladog umjetnika/umjetnicu (2014), kao i dobitnik Nagrade za klasični crtež na Nacionalnom Analu crteža (2014). Njegovi radovi nalaze se u kolekciji Deutche Telecom, Digital Art Collection, kao i u privatnim kolekcijama u Austriji i Francuskoj.

Komentiraj sa Facebook-om | Morate biti prijavljeni na Facebook u web pregledniku