U četvrtak koncert austrijskog ansambla Schikaneders Jugend u crkvi Pomoćnice kršćana u Orebiću

U okviru programa Dani kulture Orebić 2017. u organizaciji Matice hrvatske Orebić, te u suradnji s Korkyra Baroque Festivalom poziva vas na koncert klasične glazbe na kojem će nastupiti austrijski ansambl ”Schikaneders Jugend”.

Pozivamo vas da nam se pridružite u četvrtak 07.09. u 20h, u župnoj crkvi Pomoćnice kršćana u Orebiću. Ulaznice po simboličnoj cijeni od 30 kn mogu se kupiti prije koncerta na ulazu u crkvu.

Ovaj glazbeni događaj ostvaruje se uz financijsku potporu Općine Orebić i Turističke zajednice Općine Orebić. Dva koncerta koja će gostovati u Orebiću (07. i 11.09.) dio su šestog festivalskog izdanja ”Korkyra Baroque Festivala” koji se odvija u trajanju od 02. do 12. rujna 2017. te će ponovno ugostiti najprestižnije svjetske i domaće ansamble i soliste, specijaliste za baroknu glazbu.

Ansambl Schikaneders Jugend čine Adreas Helm (šalmaj, pjevanje i jodlanje), Albin Paulus (gajde, drombulja, pjevanje i jodlanje) i Simon Wascher (organistrum). Program pod nazivom ”Pop glazba 18. stoljeća” obuhvaća austrijsku, bavarsku i češku glazbu 18. stoljeća u obradi Schikaneders Jugend.

Johann Josef Schickeneder, poznatiji kao Emanuel Schikaneder, poznat je kao kazališni ravnatelji i libretist Mozartove Čarobne frule. Međutim, u svojoj je mladosti Schickeneder putovao po selima kao plesni glazbenik. Takvi su glazbenici, poznati kao Lyranten, zarađivali za život na seoskim svadbama, sajmovima i proštenijima. Kao posvetu toj glazbenoj tradiciji, Schikaneders Jugend predstavlja glazbu iz rukopisâ austrijskih, bavarskih i čeških plesnih glazbenika u izvornoj instrumentaciji.

Svi članovi ansambla specijalisti su za interpretaciju tradicijske folklorne glazbe i glazbe 18. stoljeća. Namjera je ansambla “autentično” predstaviti seosku plesnu glazbu toga vremena modernoj koncertnoj publici. Namjera je ostaviti modernom slušatelju precizan dojam o seoskoj glazbu kakvu su Haydn, Mozart i Beethoven citirali u svojim skladbama te je predstaviti onako kako su je i oni mogli čuti kad su putovali po selima. Instrumentacija sastava uključuje i Schäfferpfeife i Bock (dva lokalna oblika gajdi), organistrum i šalmaj te slijedi brojne onodobne izvore poput Seoske svadbe u Gornjoj Bavarskoj Johanna Mettenleitnera.

Više o glazbenicima pronađite na web stranici festivala: http://www.korkyrabaroque.com/

Komentiraj sa Facebook-om | Morate biti prijavljeni na Facebook u web pregledniku