U Anuncijati postavljena izložba Maje Suvaljko

Foto i galerija: Ive Trojanović

U crkvi Anuncijati postavljena je  treća izložba iz programa Dani kulture Orebić 2017. pod nazivom ”V r t o v i” umjetnice Maje Suvaljko. Izložba će biti otvorena u crkvi Anuncijati u periodu 27/07 – 02/08, od 20h do 23h.

Program Dani kulture Orebić u organizaciji Matice hrvatske Orebić ostvaruje se uz financijsku potporu Turističke zajednice Općine Orebić i Općine Orebić.

Najdostojanstvenije šutnje smještene iza leđa najodanijih zaštitnika, prebivaju u svom spokoju i prešućuju odgovore. Kako bi se ponovo susreli na istom mjestu, ne pričamo o sutra. Baršunasta su nam oklijevanja. Ne odaj odgovor, ne reci. Vidim kako se u sitonolikim bušotinicama u zidu kriju krijesnice. Najčulnije intimnosti: u međuprostoru dvaju listova i šuštanje postaje melodija. Raspoznajem sve nijanse zelene boje koje omekšavaju kao i mahovina na kiši koju upravo dodirujem. U mojim sjećanjima pamtim gotovo sve boje i ako kojim slučajem blijede dolazim na isto mjesto i ne zatvaram oči. Dopuštam ovom, gotovom svetom mjestu da ispreplete funkciju moje imaginacije, sjećanja i percepcije u jedno.

Umjetnica Maja Suvaljko predstavlja nam slike velikog formata (1,5x2m) u tehnici akril na platnu koje se nastavljaju na fenomen istraživanja stare povijesne jezgre Orebića koju su oduvijek činili vrtovi, često nazivani ”bićem Orebića”. Tragajući za lokacijama koje će odrediti njezine slike, umjetnica bira neke već viđene ali do današnjeg dana skrivene od pogleda, kao što je to slučaj sa vrtom Fisković, ali nam blisko dočarava i neke za koje smo sigurni da će tek postati naša vlastita pribježišta. Umjetnica nam kroz množinu varijacija floralnih obličja i zornog prikaza istančanosti građe prikazuje mističnu snagu vrtova. Kada pričamo o bojama na njenim slikama možemo zapaziti iznenađujuće gradacije u nijansama zelene boje, koja kao da zavisi od početka ili kraja dana: točnije date sjene koja joj se nametnula kako bi suptilno istaknula pojedine strukture. U suodnosu između promatrača i slike, od našeg pogleda do uzdaha, kroz prolaze vrtova, učimo se blagosti tišine.

– Tina Bikić, kustosica

Biografija:
Maja Suvaljko /1986./ akademska je slikarica. Završila srednju umjetničku školu Luke Sorkočevića u Dubrovniku gdje je stekla temeljna znanja iz slikarstva, kiparstva, grafike i scenografije.
Preddiplomski i diplomski studij slikarstva završila je na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu. Uz tri samostalne izložbe slika sudjelovala je i na više grupnih izložbi sa likovnim radovima, instalacijama, videima i performansima. Trenutno živi i stvara u Orebiću na poluotoku Pelješcu, radi u školi, slika murale i vodi dječije radionice.

Komentiraj sa Facebook-om | Morate biti prijavljeni na Facebook u web pregledniku